Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Bouřky přinesly přívalové deště, hrozí další

Včera se u nás vyskytly silné bouřky, které způsobily i vážnější škody. Nejdříve se tvořily hlavně v pohraničí na horách, ale později se vyskytly i mimo horské oblasti. Jedna z nejsilnějších bouřek zasáhla přímo centrum Prahy. Na stanici ČHMÚ Praha - Střešovice spadlo během tří hodin téměř 60 mm srážek. Také stanice Praha - Klementinum v centru města hlásila 42 mm srážek. Tak vydatný déšť se zde vyskytuje v průměru jen jednou za 5 let. O tom, jak moc jsou bouřky lokální záležitostí, svědčí i to, že na stanici v Praze Libuši spadlo včera jen 5 mm srážek (od centra města je stanice vzdálená cca 8 km). Hasiči v Praze vyjížděli celkem k 51 případům spojeným s odčerpáváním vody nebo odstraňování popadaných stromů. Velmi silné bouřky se včera vyskytovaly také v Libereckém kraji, kde ve Stráži pod Ralskem spadlo také kolem 60 mm srážek.

Od bouřek s přívalovými srážkami si neodpočineme ani dnes. Objevit se mohou kdekoliv na našem území (vyšší pravděpodobnost je v Čechách než na Moravě a ve Slezsku). Zítra se čekají bouřky na severovýchodě Moravy a ve Slezsku. Na zbytku území se během dne objeví jen výjimečně. V noci z pondělí na úterý potom zřejmě rozsáhlejší bouřkový komplex dorazí na západ Čech z Německa. Úterní počasí je potom poměrně nejisté. Záleží totiž, jak moc rozsáhlý tento bouřkový komplex bude a jak dlouho bude počasí u nás ovlivňovat. Dopoledne nás zřejmě čeká i trvalejší déšť a odpoledne se již bouřky objeví jen na jihozápadě Čech.

Bouřky
Akumulace srážek za včerejší den - málo bouřek se vyskytlo na jihu území, hodně jich naopak bylo na horách a ve středních Čechách, zdroj: ČHMÚ