Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Při silných bouřkách spadlo i přes 50 mm srážek

Včera se nad velkou částí našeho území vyskytly bouřky. Ty byly díky pomalému postupu doprovázené výraznými srážkovými úhrny. Na některých místech se množství srážek blížilo i celkovému měsíčnímu průměru. Vůbec nejvíce srážek hlásilo město Choceň v Pardubickém, kde včera spadlo 78,4 mm srážek (viz ČHMÚ). V nedalekém Ústí nad Orlicí spadlo necelých 50 mm. Také v Praze se vyskytl přívalový déšť. V části Ďáblice (na severu Prahy) spadlo rovných 70 mm. Dalším místem s úhrnem kolem 70 mm byly Volary na Šumavě (fotografie z Volar), kde se jednalo o nejvyšší úhrn při bouřce od roku 2012 (tehdy zde za bouřky spadlo 78 mm srážek).

Srážky
Celkové srážkové úhrny od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Přívalové srážky způsobily také značné škody. Hasiči vyjížděli ke stovkám případů. Nejčastěji čerpali vodu ze zatopených míst. Podle sítě Blitzortung u nás uhodilo přes 45 000 blesků. To je velmi vysoká hodnota. Jedná se dokonce o nejvyšší hodnotu v letošním roce.

Dnes se u nás opět budou tvořit přeháňky a bouřky, které budou doprovázet přívalové srážky s úhrny až 30 mm. Tak vysoké úhrny jako včera by se již ovšem vyskytovat neměly.