Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

Silné bouřky s kroupami přes 3 cm zasáhly Francii, slabší se objeví i u nás

Prvním květnovým dnem v Evropě nabraly na síle i bouřky. Nejsilnější byly kolem Paříže a dále na jihovýchod. V Burgundsku v kantonu Flogny-la-Chapelle padaly až 4 cm kroupy (viz fotografie). Spolu s tím se vyskytovaly i vydatné srážky s úhrny až kolem 50 mm. Naopak vítr škody většinou nepůsobil. Bouřky se začaly tvořit až ve večerních hodinách a pokračovaly i v noci. Jejich vznik podpořil přechod frontálního systému.

Kroupy
Výskyt krup 1. května ve Francii a okolí - znázorněné zelenými trojúhelníky, zdroj: eswd.eu

Dnes frontální systém postoupí dále nad Německo, kde se čekají četné bouřky. Doprovodí je především přívalové srážky s úhrny až kolem 50 mm. Půjde o zatím nejsilnější bouřky v letošním roce v Německu. Okrajově se mohou bouřky a přeháňky objevit odpoledne a večer i u nás, hlavně na krajním západě. Příliš časté a silné ale nebudou.

Bouřky
Očekávané srážkové úhrny dnes večer v Německu - červenými barvami jsou znázorněny přívalové srážky v bouřkách, zdroj: ventusky.com

Častější přeháňky a lokálně bouřky se u nás objeví zítra. Zpočátku budou nejčastější na pomezí Moravy a Čech. Silné bouřky ale nebudou a postupně přejdou spíše do trvalejšího deště. Do sobotního rána u nás spadne od 0 do 20 mm srážek (nejvíce zřejmě na jihu Vysočiny, nejméně naopak ve Slezsku, kde nemusí vůbec zapršet).

Další přeháňky a lokálně bouřky se u nás objeví v sobotu odpoledne a večer (častěji na horách a na severu území). S přeháňkami nebo bouřkami musíme odpoledne počítat i v neděli. Přinášet by mohly především vydatnější srážky s úhrny až 20 mm, ale komplikace by takové úhrny působit neměly. Bouřkám zatím budou chybět výraznější hodnoty CAPE (energie v atmosféře), které se budou pohybovat jen kolem 500 J/kg (při silných bouřkách v létě přesahují tyto hodnoty i 3000 J/kg).

CAPE
Hodnoty CAPE v sobotu odpoledne, zdroj: ventusky.com