Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

V bouřkách spadlo i přes 60 mm srážek, na Plzeňsku způsobily bleskovou povodeň

Dnes se u nás vyskytovaly i velmi silné bouřky. Nejsilnější se utvořila hned po poledni na jižním Plzeňsku. Zde během chvíle v některých obcích spadlo kolem 60 mm srážek. Nejhorší byla situace ve Štěnovicích, kde se Losinský potok proměnil v řeku a zaplavil část obec. Proud vody strhl vše, co mu stálo v cestě, včetně aut či klád. Vrtulník dokonce musel zachraňovat jednoho člověka, ke kterému se jinak nebylo možné v rozbouřeném toku dostat. Hasiči na jižním Plzeňsku odčerpávali vodu z velkého počtu domů.

Štěnovice
Blesková povodeň ve Štěnovicích, zdroj: krimi-plzen.cz

Odpoledne působily problémy i silné bouřky na východě Čech. U Jaroměře spadlo kolem 40 mm srážek a došlo k zatopení několika níže položených míst. Přes 15 osob zasáhl také blesk na akci v Liberci. Ten udeřil do stromu, pod kterým se lidé schovávali před deštěm. Jednalo se o jeden z prvních blesků v daném místě a lidi tak překvapil.

K večeru se další velmi silné bouřky přehnaly přes Brdy a okolí. Stanice v Mníšku pod Brdy během bouřky naměřila 61 mm srážek za pouhou hodinu. Na řadě míst zasahovali hasiči, kteří čerpali vodu ze sklepů a domů. Voda zatopila i stanoviště záchranné služby. Podobné úhrny byly hlášeny také v okolí Příbrami, kde se na 2. SPA rozvodnila rychle Litavka. V Čenkově v poledne měla 30 cm, večer již přes 100 cm.

Srážky
Srážkové úhrny za neděli (do 19:00) - jeden z nejvyšších byl naměřen v Mníšku pod Brdy, zdroj: in-pocasi.cz

Celkově hasiči zaznamenali za víkendu (většinu v neděli) kvůli počasí necelých 800 výjezdů, což je jedno z nejvyšší čísel od začátku roku. Kvůli vydatnému a přívalovému dešti zasahovali hasiči nejvíc na Plzeňsku, ve Středočeském, Jihočeském a Královéhradeckém kraji.

Pozorováno dnes bylo i několik tromb. Jedna se vyskytla již dopoledne u Olomouce. Další výrazná byla u Jaroměře či u Prostějova.