Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Českem se proženou velmi silné bouřky, varuje ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal upozornění na velmi silné bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy. Upozornění platí dokonce s extrémním stupněm nebezpečím od zítřejších 16:00 do druhé poloviny noci na pátek. Bouřky se do Česka přiženou zítra od západu pozdě odpoledne (ojedinělé a slabší se mohou vyskytnout už dnes). V bouřkách (zejména v Čechách) hrozí přívalové srážky, kroupy a silný nárazový vítr, který může přesáhnout rychlost i 100 km/h.

Upozornění

Od jihozápadu proudí na naše území tropický vzduch. Zvlněné frontální rozhraní bude ve čtvrtek 23.7. postupovat zvolna přes střední Evropu k východu.

Již ve středu 22.7. odpoledne se mohou místy vyskytnou bouřky, ale pouze v ojedinělých případech budou intenzivnější. Ve čtvrtek bude od západu výskyt bouřek četnější a intenzita větší. V bouřkách se místy vyskytnou přívalové srážky (kolem 40 mm za 1 až 3 hod.), kroupy a silný nárazovitý vítr, který může přesáhnout rychlost 30 m/s (nad 100 km/h).

Doporučení ke zmírnění následků bouřkových jevů:

Přívalové srážky mohou lokálně vést k prudkému krátkodobému rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů, komunikací apod.

Pro omezení škod větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.

Je-li to možné, přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách.

V přírodě vyhledat nižší polohy (ale pozor na jejich zatopení), nikoli v blízkosti větších stromů, stožárů apod. Dávat pozor na možnost pádu drátů elektrických vedení.

Za jízdy autem snížit rychlost jízdy, v případě krupobití, výrazného zesílení větru či deště i zastavit na bezpečném místě.

Při pobytu na vodní hladině (jako plavci, na člunu apod.) dostat se co nejrychleji na břeh.

Zdroj: ČHMÚ