Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

První letošní bouřky, vítr o síle i přes 100 km/h lámal stromy

Dnes přes naše území přešla studená fronta. Při jejím přechodu se vyskytovaly i intenzivní přeháňky, které ojediněle doprovodily bleskové výboje. Bouřky byly hlášeny hlavně v Karlovarském kraji. Blesk ovšem uhodil například i jižně od Prahy do televizního vysílače Cukrák. Celkově u nás dnes uhodilo přes 100 blesků. Jednalo se o první bouřky letošního roku. Ty se v lednu vyskytují zřídka, ale při podobných situacích se objevují (zaznamenány byly ostatně i v loňském lednu).

Dnes se u nás také vyskytl silný vítr. Při přechodu intenzivních přeháněk byl navíc krátkodobě zesílen a dosáhl velmi vysokých hodnot. Vůbec nejvyšší nárazy byly naměřeny v centrálních částech Čech. V Praze Ruzyni byl naměřen náraz větru o síle až 115 km/h (to je dokonce nejvíce od roku 2007). V centru Prahy se nárazy pohybovaly kolem 90 km/h. Vítr zde způsobil škody. Desítky výjezdů hlásili odpoledne hasiči v Praze a ve Středočeském kraji. Vyjížděli nejčastěji kvůli popadaným stromům a uvolněným střechám. Ve středních Čechách bylo kvůli poruchám způsobeným silným větrem 15 000 domácností bez proudu. Naštěstí se vítr rychle utišil. Pokud by trval déle, bylo by škod ještě o poznání více. Problémy vítr způsobil také v Karlovarském kraji. Zde museli hasiči zasahovat asi u pětadvaceti případů. Na ostatních místech se nárazy větru pohybovaly většinou mezi 50 km/h až 80 km/h a nezpůsobily vážnější škody.

Vítr
Spadlý strom na zaparkovaná auta v Karlových Varech dnes odpoledne, zdroj: Facebook - hzs-kvk.cz

Blesky
Suma blesků za dnešní den - bouřilo hlavně v Německu, ale několik desítek blesků se vyskytlo i u nás, zdroj: Blitzortung.org

Vítr
Rychlost větru v nárazech dnes odpoledne po 14:00 - v Praze na letišti přesáhla i 100 km/h, zdroj: ČHMÚ