Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Do Česka se vrátily bouřky

Do Česka se opět vrátily přívalové srážky a hasiči vyjíždějí k zatopeným sklepů. Včera bylo několik událostí hlášeno na severu Čech, kde některé oblasti pokryla souvislá vrstva krup. Dnes bouřky zasáhly především centrální části České republiky. Nejsilnější byly zaznamenány na východě Středočeského kraje, v Královéhradeckém, Jihočeském a Libereckém kraji. Na mnohých místech byl pozorován i shelf cloud (oblak na čele bouřky táhnoucí se nízko u země).

Vydatný déšť opět v Praze
Extrémně deštivé počasí letos zažívá Praha a její okolí. První polovina roku zde byla na třech stanicích (Ruzyně, Karlov a Libuš) nejdeštivější od začátku měření. V Praze Kbelích bylo deštivěji jen v roce 1965. V Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775, byl letošní půlrok 10. nejdeštivější. Celkem v Praze od začátku roku napršelo kolem 380 mm srážek. Nejvíce srážek dnes opět spadlo v okolí Prahy. Stanice ČHMÚ ve městě Brandýs nad Labem hlásila 43 mm srážek. Srážky ovšem byly velmi lokální. Na stanici Praha 6 (Strahov) spadl jen 1 mm srážek.

Nasycenost povodí klesá
Silná bouřka zasáhla i Krkonoše. Ve Špindlerově Mlýně spadlo za krátkou dobu 31 mm srážek. Vážnější komplikace bouřka ovšem nezpůsobila. Nasycenost povodí po vydatných srážkách v uplynulých týdnech již klesla. Nejnižší riziko rozvodnění toků je nyní na severozápadě Čech, kde je již velmi slabé nasycení. Situace se bude nadále zlepšovat hlavně v příštím týdnu, kdy nás čeká suché počasí. V tomto týdnu musíme ještě stále počítat s místními přeháňkami nebo bouřkami.

Sněžka
Příchod silné bouřky na Sněžku v 19:15, zdroj: Kamery.humlnet.cz

Radar
Radarový snímek 17:15 - bouřky zasáhly hlavně centrální část Česka, zdroj: ČHMÚ