Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

Česko zasáhly první silné bouřky, v Českých Budějovicích zatopily několik ulic

V posledních dnech se u nás vyskytují pravidelně bouřky. Četnější byly v neděli a včera. V neděli nejsilnější bouřky zasáhly Hradec Králové, kde byly hlášeny i kroupy do 2 cm. Větší škody ale nedělní bouřky nezpůsobily a hasiči kvůli nim vyjíždět nemusely. Situace se změnila v pondělí, kdy bouřky ještě více nabraly na síle. Vůbec nejsilnější bouřka se vyskytla po poledni v Českých Budějovicích. Zde se vyskytl přívalový déšť, kdy během chvíle spadlo i přes 30 mm srážek. Profesionální stanice ČHMÚ v Rožnově naměřila 28,7 mm srážek. V severnějších částech města ovšem pršelo ještě více. Soukromé stanice tu měřily i kolem 50 mm srážek. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a garáží. Některé ulice zaplavila voda. Většina z cca 20 událostí byla v Českých Budějovicích v lokalitách u Pražské silnice a v Nemanicích (tedy na severu města).

České Budějovice
Řada ulic byla v Českých Budějovících pod vodou a kanalizace nestíhala odvádět vodu z přívalového deště, zdroj: twitter.com

K večeru silná bouřka zasáhla také Zruč nad Sázavou. Zde se vytvořila až 10 centimetrů vysoká vrstva krup (viz video). Hasiči v okolí odklízeli bahno ze silnic i dálnice. Večer velmi lokální přívalový déšť zasáhl také Brno. Na stanici Žabovřesky během chvíle spadlo kolem 30 mm srážek (celkově za 24 hodin potom 48 mm) a hasiči vyjížděli na několik míst odčerpávat vodu.



Některé z bouřek vykazovaly i znaky slabších supercel. Díky tomu byly bleskově velmi aktivní. Celkově u nás bylo v neděli podle sítě Blitzortung zaznamenáno 18 039 blesků. V pondělí byl počet blesků ještě vyšší a dosáhl téměř 29 000, což je zatím nejvyšší číslo od začátku roku.

Pozdě večer potom z Bavorska dorazil slábnoucí bouřkový systém. Ten přinesl opět hlavně vydatné srážky. V Chotěšově na jihozápadě Čech spadlo až 55 mm srážek. Celkově u nás na stanicích spadlo většinou od 0 do 50 mm srážek. Déšť bude pokračovat i dnes, ale postupně bude slábnout. Bouřky už se v tomto týdnu nevyskytnou.

Srážky
Srážkové úhrny za pondělí na meteorologických stanicích, zdroj: in-pocasi.cz

Srážky
Srážkové úhrny od pondělních 8:00 do dnešních 8:00 (za 24 hodin) - jde o srážky v bouřkách i následném trvalém dešti, zdroj: hydro.chmi.cz