Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Bouřky přinesly přes 35 000 blesků, v příštím týdnu hrozí ještě silnější

Včera se přes naše území přehnaly silné bouřky. Poprvé v letošním roce zasáhly velkou část území a způsobily tak i rozsáhlejší škody. Hasiči hlásili především zatopené sklepy domů. Naopak vítr většinou škody nezpůsoboval (bouřky s ohledem na pomalý postup silné nárazy větru většinou nedoprovázely). Zatímco během dne působily bouřky škody hlavně v Jihočeském, Středočeském, Libereckém kraji a v Praze, v noci se přesunuly také na východ Čech a na Moravu. Z krajských měst nejvíce škod způsobily v Praze, Českých Budějovicích a Brně. Ve všech těchto městech spadlo přes 40 mm srážek. V Českých Budějovicích to bylo dokonce až 61 mm.

Podle sítě Blitzortung.org u nás uhodilo přes 35 000 blesků. To je zatím nejvíce v letošním roce a nejvíce od června minulého roku, kdy u nás za den během velmi silných bouřek uhodilo i přes 50 000 blesků.

Dnes a o víkendu již bouřky nehrozí. Vrátí se k nám ovšem hned v úvodu příštího týdne, kdy mohou být ještě silnější než včera. Hodnoty CAPE se například v pondělí očekávají i kolem 2500 J/kg a střih větru může přesahovat 15 m/s (pro srovnání včera CAPE bylo kolem 1500 J/kg a střih větru nepřesahoval 10 m/s). Hrozí u nás tak ještě silnější bouřky s potenciálem způsobit značné škody. Situace se ještě bude upřesňovat.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Srážky
Srážkové úhrny za posledních 24 hodin - v bouřkách spadlo i přes 40 mm srážek (červené barvy), vyskytly se na velké části území, zdroj: ČHMÚ