Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Uhodilo přes 50 000 blesků, bouřky vyvracely stromy a stoupají řeky

Včera se u nás opět začaly tvořit velmi silné bouřky. Jako první udeřily na jihu Čech. V Českých Budějovicích způsobily značné škody. Padaly zde kroupy o velikosti až 4 cm a silný vítr ve městě vyvrátil stovky stromů. Tamní profesionální stanice zaznamenala náraz o síle 90 km/h. Lokálně ovšem nárazy mohly přesáhnout i 100 km/h. Bouřky potom pokračovaly dále na sever až severovýchod. Na Vysočině byla pozorována i výrazná supercela (viz obrázek). Hasiči vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Po půlnoci k nám navíc dorazila další vlna bouřek, která zasáhla opět hlavně jih Čech, Vysočinu, východ Čech a také západ Moravy. Na některých místech se tak včera vyskytlo i několik bouřek. Aktuálně bouřky pokračují na Moravě a ve Slezsku. Odpoledne zde budou ustávat.

Supercela
Supercela mezi Telčí a Jihlavou dne 8.7.2021, zdroj: Czech Thunderstorm Research Association

Celkově na našem území za posledních 24 hodin uhodilo přes 50 000 blesků podle sítě Blitzortung.org, Na východě území navíc stále ještě bouří a číslo tak bude narůstat. Jedná se o jednu z nejbouřlivějších situací za několik let.

Bouřky také přinesly vydatné srážky. Za posledních 24 hodin na velké části území spadlo od 20 do 60 mm srážek. To vyvolalo lokální vzestupy hladin řek. Na stav ohrožení se ráno dostala Úslava v Koterově v Plzni, kde zatopila několik domů. Ještě včera zde hladina řeky dosahovala 40 cm, ráno dosáhla až na 218 cm. To je nejvyšší hodnota od roku 2014. Stav ohrožení je hlášen také na Novohradce v Luži na východě Čech. V těchto zasažených oblastech již srážky ustaly a situace se během dne bude zlepšovat.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz