Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti, v severní polovině území postupně slunečno

Voda zaplavila na Olomoucku a Hranicku několik obcí, dnes přijdou další silné bouřky

Včera se u nás první bouřky vyskytly již dopoledne na jihovýchodě Moravy. Ty komplikace nezpůsobily. Další se začaly tvořit odpoledne na Šumavě. V Hojsově Stráži spadlo během chvíle kolem 60 mm srážek. U Stříbra bouřka vyvrátila i několik stromů. Četnější bouřky ale dorazily až k večeru na Moravu a Slezsko ze Slovenska. Největší problémy způsobila voda mezi městy Olomouc a Hranice na Moravě. Lokálně zde mohlo spadnout přes 60 mm srážek. V obci Černotín u Hranic a ve Velkém Týnci u Olomouce zatopila řadu domů. Velký Týnec u Olomouce přitom voda vyplavila již na začátku měsíce.

Voda
Opatovice u Hranice na Moravě, zdroj: facebook.com

Voda
Zaplavený Velký Týnec u Olomouce - voda obec spláchla již podruhé, zdroj: facebook.com

Na Slovensku předtím bouřky působily ještě větší škody. Zaplavily město Nitra a další menší obce či vyvracely stromy. Historicky nejdeštivější den zaznamenali v Hurbanově. Celkem zde za včerejší den spadlo 110,6 mm srážek. Předešlý rekord činil 90,2 mm ze 17. srpna 2015. Tím se zároveň se i celý měsíc červen stal na této stanici nejdeštivějším, dosud napršelo již 171 mm (předběhl tak rekord 168,9 mm z června 1958).

Srážky
Srážkové úhrny na Slovensku za včerejší den, zdroj: shmu.sk

Další vlna silných bouřek nás zasáhne dnes. Odpoledne se opět čeká rozvoj bouřek i s přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, v opakovaných bouřkách i 60 mm. Nejčetnější by dnes měly být na západě a jihozápadě Čech. Bouřky se u nás budou tvořit i zítra, ale už začnou postupovat o něco rychleji. Díky tomu klesne o něco riziko přívalových srážek, ale zase vzroste nebezpečí silných nárazů větru. Od bouřek si odpočineme v sobotu.

Srážky
Očekávané srážky za dnešní den podle modelu ICON DE - nejintenzivnější bouřky čeká na západě a jihozápadě, zdroj: ventusky.com

Srážky
Očekávané srážky za dnešní den podle modelu Aladin - nejintenzivnější bouřky čeká také na západě a jihozápadě, ale nevylučuje tvorbu silných bouřek opět i na Moravě, což ale není jisté, zdroj: ventusky.com