Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Bouřky opět přinesly tisíce blesků a dokonce slabé tornádo

I dnes se Českem prohnaly bouřky. První k nám dorazily z Německa na západ a jihozápad Čech. K večeru se rozšířily i dále na východ. Přes Vysočinu dorazily až na střední Moravu, kde se rozpadly. Vydržely tak ještě o něco déle než čtvrteční bouřky. Díky tomu počet blesků již přesáhl 14 000 podle sítě Blitzortung a byl tak o 5 000 větší než během čtvrtečních bouřek. V bouřkách se objevily malé kroupy i silnější nárazy větru.

Blesky
Mapa blesků za páteční den - barevně odlišeny dle času, zdroj: blesky.bourky.cz

Nejsilnější bouřky byly hlášeny na severu Vysočiny a severně od Brna. Na severu Jihomoravského kraje u Kunštátu byl dokonce pozorovány vzdušný vír. Lidé ho pozorovali například z Letovic (video) nebo Horního Štěpánova (viz video a obrázek níže).

Tromba
Tromba zachycená z Horního Štěpánova, zdroj: Ivana Kubínová

V katastru obcí Nýrov a Lhota dokonce došlo ke kontaktu vzdušného víru se zemí. Hasiči odtud hlásí výjezdy k popadaným stromům v lesích. Šlo tedy přímo o tornádo (s nejnižší intenzitou). Nejvíce škod bylo hlášeno v lesích u obce Lhota, kde popadaly desítky stromů (některé byly i charakteristicky ukroucené, což způsobuje právě tornádo). V přilehlých obcích lidem tornádo shodilo i tašky ze střech nebo poničilo zahradní domky (viz fotografie). Webkamera nedaleko Lhoty u Letovic dokonce zaznamenala samotné řádění tornáda (viz video, na kterém je patrné, jak nasává věci ze zahrady).

Stromy
Popadané stromy po slabém tornádu u obce Lhota, zdroj: Czech Thunderstorm Research Association

Mapa
Mapa míst, kde se tornádo vyskytlo (oblasti se škodami jsou vyznačeny červeně), zdroj: Czech Thunderstorm Research Association

Počet blesků v letošním březnu dosáhl u nás téměř 25 000, což je na březen nejvyšší hodnota za minimálně deset let. V příštích dnech už se bouřky vyskytovat nebudou. Problémy ale zase bude působit výrazný propad teplot s ranními mrazy.