Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

V Čechách se vyskytly dvě supercely

Zvlněná studená fronta dnes navečer do Česka přinesla velmi silné bouřky. Dvě z nich byly dokonce LP supercely (zkratka LP znamená Low Precipitation - jedná se o nejslabší typ supercely, tornáda se na nich většinou nevyskytují). Jedna z nich se vytvořila krátce před 19. hodinou u Sedlčan. Druhá byla pozorována mezi Mladou Boleslaví a Trutnovem taktéž kolem 19. hodiny. Na obou bouřkách se dle radarových snímků vyskytovalo i silné krupobití, které je právě pro supercely charakteristické. Aktuálně se bouřky spojily a vytvořily squall line (linii bouřek), na které se vyskytují silné nárazy větru a vydatné srážky.

První LP supercela se vytvořila již v dopoledních hodinách v jižním Bavorsku. Ta však postupovala dále na západ do Rakouska a Česko minula.

O ukázkové supercele v Česku jsme informovali již v roce 2008. To se vyskytla ve středních Čechách u Neratovic. Více naleznete v článku Supercela v Česku u Neratovic - 25.6.2008.

Radar
Radarový snímek - 19:00, na snímku jsou patrné dvě LP supercely ve výše zmíněných oblastech, bílá barva označuje krupobití na LP supercele u Sedlčan, na LP supercele mezi Mladou Boleslaví a Trutnovem v tento okamžik kroupy pozorovány nebyly Poskytl: ČHMÚ

Co je to supercela?
Supercela je konvektivní bouře tvořená jedinou mohutnou konvektivní buňkou. Silně rotuje kolem své vertikální osy, neboť ji vytváří silný vzestupný proud. Právě v souvislosti s výskytem silných supercel dochází ke vzniku nejničivějších tornád na americkém středozápadě. Navíc je doprovázena intenzivními elektrostatickými výboji a prudkým přívalovým deštěm mnohdy s krupobitím. Dělí se do tří základních skupin podle síly - LP, CS a HP.