Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Heat burst - bouřky přinesly vzácný jev

Po extrémně teplém dnu k nám v noci dorazily bouřky. Nejdříve zasáhly sever Čech. V druhé polovině noci se přihnaly i na jihozápad Čech, kde spadlo až 40 mm srážek. Hasiči na Českobudějovicku a na Strakonicku čerpali vodu ze sklepů. Rozsáhlejší škody bouřky nenapáchaly, na sever Čech ovšem přinesly vzácný jev, tzv. heat burst.

Co je to heat burst?
Heat burst je vzácný meteorologický jev, který se projevuje silným a krátkým nárazem větru a náhlým zvýšením teploty (zvláštní typ downburstu). Vyskytuje se obvykle v nočních hodinách v dlouhotrvajících bouřkách.

Vznik heat burstu
Během dne bouřky nasávají teplý a vlhký vzduch z povrchu. Po západu slunce bouřkový oblak přísun vlhkého a teplého vzduchu ztrácí. Déšť začne z oblaku vypadávat do suchého a chladného vzduchu a vypařuje se (nedopadne k zemi - při tomto jevu tedy neprší). Díky vypařování deště získává vzduch jiné fyzikální vlastnosti než vzduch v jeho okolí. Začíná klesat k zemi a přitom se výrazně otepluje. K zemi z bouřkového oblaku dopadne teplý vzduch, což způsobí nejen oteplení, ale i silný náraz větru. Přesný vznik jevu není zcela přesně znám.

Heat burst ve světě
V historii byly zaznamenány význačně silné heat bursty. V USA se v roce 1960 v Kopperl (Texas) teplota dostala na neuvěřitelných 60 °C (měření pochází jen od místních pozorovatelů). Zničena byla rozsáhlá část vegetace. Podobná situace nastala i v Cherokee (Oklahoma) 11. července roku 1909. Naměřena byla teplota kolem 58 °C. Právě při těchto jevech se vyskytly nejvyšší teploty na světě (neoficiálně se hovoří až o 87 °C), ale nikdy nebyly oficiálně potvrzeny profesionálními meteorologickými stanicemi. Světovým rekordem tak zůstává teplota 57,8 °C v Libyi v roce 1922, která se ale nevyskytla při heat burst.

Heat burst v Česku
Včera se tento vzácný jev vyskytl právě na severu Čech. Například na meteorologické stanici Hronov byl naměřen náraz větru o síle 42 km/h. Během pár minut se oteplilo o 5 °C (z 20 °C na 25 °C). Srážky se nevyskytly žádné. Grafy zachycující vývoj počasí ze stanice Hronov jsou umístěny níže.

Heat burst
Hronov - teplota se v noci během pár minut zvedla z 20,7 °C na 25,1 °C - oteplení způsobil pád teplého vzduchu z oblaku (při pádu se rychle otepluje)

Heat burst
Hronov - rozlití teplého vzduchu způsobí silné nárazy větru (na obrázku v m/s)