Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Bouřky přinesly kroupy a přívalové srážky

Nad Českem se dnes udržovalo teplotní rozhraní, které oddělovalo chladný vzduch na severozápadě území od teplého na jihovýchodě. Na jižní Moravě tak bylo až 25 °C, zatímco na Ústecku se teploty držely u 10 °C. Na tomto frontálním rozhraní se odpoledne začaly tvořit bouřky, které podporoval především silný střih větru (hodnoty CAPE naopak nebyly příliš vysoké).

Vytvořila se i supercela
První bouřky se vytvořily kolem 15. hodiny na východě Pardubického kraje. Nedaleko Litomyšle se dokonce vyskytly kroupy. S velkou pravděpodobností se v této oblasti vyskytla supercela. Letos se oproti loňském roku vyskytla první supercela o několik dní dříve. Další bouřky se začaly po 16. hodině tvořit na Klatovsku. V okolí Nepomuku na jižním Plzeňsku bylo hlášeno další krupobití, které v Jarově vytvořilo i několikacentimetrovou vrstvu krup na zemi. V blízkém Kokořově hasiči vyjížděli k úklidu bahna a kamení ze silnice. V Rožmitále pod Třemšínem spadlo na stanici ČHMÚ za krátkou dobu až 24,9 mm srážek. Na blízké stanici v Bezděkov pod Třemšínem to už bylo jen 12,9 mm srážek. Stanice jsou od sebe přitom jen pár set metrů. Přívalové srážky jsou zpravidla velmi lokální. Ve večerních hodinách mírná bouřka dorazila i do Prahy.

Počasí
Radarový snímek v 17:20 - nejvýraznější bouřka vznikla na Klatovsku, v okolí Nepomuku si při ní vyskytlo i krupobití. Zdroj: ČHMÚ