Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Maltu zasáhly prudké bouře

Malta se dnes vzpamatovává ze včerejších prudkých bouřek, které začaly sužovat Maltu již v neděli večer, ale nejsilnější dorazily až včera. Za pouhých 15 minut spadlo neuvěřitelných 60 mm srážek (v pondělí ráno). Bouřka přinesla také výrazné množství blesků. Jeden z nich si vyžádal lidskou oběť. Pozorována byla i tornáda.

Bleskové povodně
Dle místního hydrometeorologického institutu spadlo nejvíce srážek ve městě Qormi (79,6 mm) a Victoria (68,8 mm). Přes 50 mm srážek ovšem spadlo na většině ostrova. Takto vydatné srážky způsobily bleskové povodně. Ulicemi se valily proudy vody, některé se proměnily v rozbouřené řeky. Voda zaplavila domy a zničila stovky aut.

Hluboká tlaková níže
Silné bouřky se v létě na Maltě vyskytují jen zřídka. Po většinu léta zde panuje slunečné a suché počasí. V těchto dnech se ovšem nad západním Středomořím utvořila hluboká tlaková níže, která přináší vydatné bouřky nejen na Maltu, ale i do Itálie a jižní Francie. Silnější jsou také díky tomu, že Středozemní moře se na konci srpna v těchto oblastech prohřálo nad 25 °C, při pobřeží mělo i teplotu kolem 30 °C.


Malta - město Gzira - po vydatných deštích se ulice proměnily v řeky