Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Na severu Německa hlášeno tornádo, zranilo sedm lidí

Do střední Evropy v posledních dnech proudil teplý vzduch a v něm se tvořily i bouřky. Nejčetnější byly v neděli v Bavorsku, kde kousek od našich hranic uhodilo tisíce blesků a bouřky přinesly i přívalové srážky s úhrny kolem 50 mm. Ojedinělé bouřky se na začátku tohoto týdne objevily i u nás. Příliv teplého vzduchu ukončil včera přechod studené fronty. Na ní opět byly pozorovány i bouřky a to hlavně v Německu.

Na severu Německa u města Kiel se včera před 18:00 dokonce utvořilo tornádo, které se postupně dostalo i nad centrum města, kde způsobilo značné škody. Vyvrátilo několik stromů, poškodilo střechy domů a v hustě obydlené oblasti bohužel zranilo 7 lidí z toho 4 vážně. Lidi tornádo na promenádě okolo moře odhodilo do vody nebo je zranily létající předměty. Tornádo celkově urazilo přibližně 7 km než se rozplynulo.

Dráha
Dráha tornáda nad městem Kiel - zasáhlo hustě obydlenou oblast, nejvíce škod způsobilo v přístavu, zdroj: tornadomap.org

Tornádo v oblasti na video zachytila řada lidí (viz videa ze sociálních médií níže).



Tornáda na severu Německa se vyskytují párkrát do roka, ale většinou nezasáhnou takto hustě obydlené oblasti a nemají tak vysoký počet zraněných.