Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Do Česka se po několika letech vrátily tragické bleskové povodně

Každý rok se pravidelně vyskytují přívalové srážky, při kterých dojde k zatopení níže položených míst, sklepů domů či cest. V posledních letech jsme si ovšem mohli odpočinout od povodní, které strhávají domy, ohrožují nejen majetek, ale i lidské životy a vyžadují rozsáhlejší evakuace. Naposledy se u nás povodně s oběťmi na životech vyskytly v roce 2013, kdy nejdříve udeřily plošné povodně po trvalých deštích a potom přišly i bleskové povodně. Na začátku letošního června se ovšem tragické povodně vrátily. V Olomouckém kraji zasáhly několik obcí a vyžádaly si minimálně jednu oběť. Způsobily také rozsáhlé škody - přes půl miliardy. Další ničivé povodně zasáhly včera Pardubický kraj a okolí. Rozsah škod ještě není přesně známý, ale také bude značný. Povodně si navíc vyžádaly další oběť (irozhlas.cz).

Současné povodně v množství škod výrazně přesahují ty z nedávných let (cca posledních 6 let), kdy byly škody po bleskových povodních většinou jen pár desítek milionů korun.

Před rokem 2013 byly tragické bleskové povodně časté
Před rokem 2013 se u nás bleskové povodně se značnými škodami a oběťmi vyskytovaly poměrně často. Například v roce 2012 zasáhla blesková povodeň Klatovsko (ceskatelevize.cz). V Mochtíně si tehdy vyžádala jednu oběť. Blesková povodeň způsobila v roce 2010 značné škody také na Lužické Nise. V Libereckém kraji si tehdy vyžádala 5 obětí (Wikipedia). Katastrofální škody způsobily bleskové povodně v roce 2009. Tehdy zasáhly několik oblastí (In-počasí) a vyžádaly si 13 obětí.

Povodně
Rozvodněná Jeřice v Chrastavě (zničený secesní most a dům) během povodní dne 7. srpna 2010, zdroj: cs.wikipedia.org

Jestli nás opět čeká období s častějším výskytem bleskových povodní říci nelze. Minimálně do konce měsíce ovšem bude jejich riziko vyšší, neboť povodí jsou po předchozích vydatných deštích nasycena.