Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V bouřkách kolem Rýmařova spadlo i přes 70 mm srážek, přinesly bleskové povodně

Včera se na východě našeho území vyskytovaly četné bouřky. Přinášely především přívalové srážky. Zatopené ulice byly hlášeny odpoledne například na Třebíčsku. Nejvydatnější srážky ovšem přišly až před půlnocí do oblasti jižně od Rýmařova, kde při bouřce spadlo i přes 70 mm srážek během dvou hodin. To vedlo ke vzniku bleskové podobně, která zaplavila obec Šumvald, Oskava, Břevenec či Dolní Sukol. Přímo v obci Osakava se nachází srážkoměrná stanice ČHMÚ, která za 24 hodin zaznamenala celkově 85,1 mm srážek. Z toho většina srážek spadla mezi 20:00 až 22:00. Ulice se tak okamžitě proměnily v řeky a hasiči museli evakuovat desítky lidí. Blesková povodeň si vyžádala i jednu oběť a jedna osoba je stále nezvěstná.

Srážky
Srážky od včerejších 7:00 do dnešních 7:00 - v bíle označené oblasti se vyskytly bleskové povodně, zdroj: hydro.chmi.cz


Blesková povodeň v obci Šumvald

Tamní řeka Oskava, která protéká i Uničovem, se výrazně rozvodnila. Ještě večer se její hladina v Uničově pohybovala kolem 133 cm. Po půlnoci dosáhla 331 cm. Blížila se tak rekordní hodnotě z březnových povodní v roce 1999, kdy tu hladina dosáhla 333 cm.

Oskava
Výška hladiny řeky Oskava v Uničově, zdroj: hydro.chmi.cz

Se srážkami musíme počítat i v dalších dnech. Ve druhé polovině týdne se navíc opět přidají i bouřky, které opět mohou přinášet přívalové srážky. Jak budou intenzivní se ovšem ještě bude upřesňovat. V každém případě bude nutné i v následujících dnech pozorně sledovat předpovědi.