Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na západě Čech se ráno vyskytl výrazný roll cloud

Včera se na východě Francie zformovaly bouřky, které celou noc postupovaly přes Německo dále na východ k našemu území. Dnes ráno dorazily i na západ Čech. Při přechodu bouřek se zformoval na jejich čele i tzv. roll cloud (ustálený překlad do češtiny zatím neexistuje). Nejvýraznější byl po sedmé hodině na Plzeňsku, Příbramsku a Strakonicku, kde ho zachytila celá řada lidí. Jedná se o několik kilometrů dlouhý a výrazný oblak, který se vyskytuje pod základnou bouřkového oblaku a má tvar jakési trubice. Svým tvarem tak připomíná známější a častější shelf cloud (oba tyto jevy patří pod zvláštnost bouřek označovanou společně jako arcus). Od něho se ovšem odlišuje tím, že je oddělen od základny bouřkového oblaku (dokonce může existovat, i když už se žádná bouřka nevyskytuje a potom klidně postupuje nad jasnou oblohou). Od bouřkového oblaku je oddělen díky charakteristickému proudění (resp. vírům, které vznikají na čele bouřek).

Roll cloud
Roll cloud nad Plzní dnes v 7:12, zdroj: hydronet.cz

Roll cloud
Roll cloud u Nepomuka jižně od Plzně dnes ráno, zdroj: Martin Vokoun

Roll cloud
Roll cloud pozorovaný ráno na cestě z Písku do Strakonic, zdroj: Petra Matušková

Při přechodu tzv. roll cloud se vyskytují silné nárazy větru, ale samotná bouřka může dorazit až za několik desítek minut po jeho přechodu (u shelf cloud naopak déšť a bouřka dorazí téměř hned po jeho přechodu). Na Plzeňsku a Příbramsku při přechodu roll cloud byly měřeny nárazy větru o síle 50 km/h. Škody bouřka nezpůsobila.

Rozdílnost mezi tzv. shelf cloud a roll cloud byla dobře patrná při pozorování na Příbramsku, kde se při přechodu bouřky dokonce oba oblačné jevy objevily zároveň (viz snímek). Roll cloud je na snímku výrazný bílý oblak oddělený od bouřky táhnoucí se po celé fotce. Shelf cloud je naopak nejvíce patrný v pravé části obrázku a je to sníženina bouřkového oblaku (v tomto případě ovšem není tak výrazný, jako jindy bývá).

Roll a shelf cloud
Březnice na Příbramsku - na snímku je patrný zároveň roll cloud i shelf cloud, zdroj: Bik Chrástečák

V letošním roce se zatím jedná o nejvýraznější roll cloud, který se nad naším územím vyskytl. Obecně se shelf cloud vyskytuje relativně často. Naopak roll cloud bývá spíše vzácný.