Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek dorazí studená fronta, přinese déšť

V Ropici u Třince spadlo 141 mm srážek za pouhých 12 hodin, v Beskydech stouply hladiny řek

Včera se u nás opět vyskytovaly bouřky s přívalovými srážkami. Během dnes byly hlášeny především na východě Čech, západě a jihu Moravy. V brněnské části Jundrov bouřka s úhrny kolem 50 mm zatopila několik domů a ulic. Spoustu výjezdů hasičů způsobila také bouřka ve Veselí nad Moravou a ve Valašských Klobukách (viz článek). I tyto bouřky přinesly úhrny kolem 50 mm.

Bouřky
Voda z polí a malých potůčků zatopila Valašské Klobouky a okolí, zdroj: valasskeklobouky.cz

Ještě intenzivnější deště se večer a v první polovině noci vyskytly kolem Beskyd. V lokalitě Kunčice pod Ondřejníkem bylo hlášeno po bouřce několik zatopených míst. Další a ještě vydatnější déšť s bouřkou zasáhl Ropice a Třinec. Bouřka se zde udržovala několik hodin a přinesla úhrny vysoko přes 50 mm. Na profesionální stanici v Ropicí bylo naměřeno dokonce 141,4 mm srážek za 12 hodin (viz měření). Před půlnocí tu za hodinu spadlo 60 mm. Od včerejší 18 hodiny do dnešního rána zasahovali hasiči v Moravskoslezském kraji celkem u 99 událostí, nejvíce právě na Frýdecko-Místecku (94), z toho bylo 84 zásahů v Třinci. Pod vodou byla i rychlostí silnice z Třince na Jablunkov.

Srážky
Srážkové úhrny od včerejších 6:00 do dnešních 6:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Přes 100 mm srážek spadlo také na Lysé hoře a 94,4 naměřila stanice ČHMÚ ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Na vydatné srážky reagovaly řeky vzestupy na 1. nebo 2. SPA. Bystřice na stanici Bystřička nad nádrží vystoupila až na 3. SPA. Také Ropičanka přechodně dosáhla i na 3. SPA. Srážky už v oblasti Beskyd slábnou a odpoledne úplně ustanou. Situace se tak bude odpoledne zlepšovat.