Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Do Česka se chystají silné bouřky

Zítra nás čeká nejteplejší den od začátku roku, teploty zamíří v nížinách až k 30 °C (zejména v Plzeňském a Ústeckém kraji). Nad Německem se ovšem již na frontálním systému začnou tvořit bouřky. Ty se v pátek přesunou i do Čech. Střed tlakové níže bude v pátek ležet přímo v západní polovině Čech. Frontální systém spolu s nízkým tlakem vzduchu a vysokou instabilitou atmosféry (hodnoty CAPE) bude vytvářet podmínky pro vznik silných bouřek. Ty především v pozdních odpoledních a večerních hodinách v Čechách ojediněle doprovodí přívalové srážky s úhrny kolem 50 mm, kroupy o velikosti až 2 cm a nárazy větru kolem 70 km/h.

Bouřlivý také příští týden
Bouřlivé počasí bude pokračovat také o víkendu, kdy se bouřky rozšíří na Moravu a do Slezska. Zejména v Čechách ovšem již budou slabší než v pátek. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat většinou mezi 22 °C až 26 °C. S možností silných bouřek musíme počítat také v příštím týdnu. Počasí se nijak významně měnit nebude. Během dne bude narůstat bohatá kupovitá oblačnost, která v odpoledních a večerních hodinách bude přinášet přeháňky a bouřky, které mohou být ojediněle silné.

Tip: Předpověď srážek - předpověď vývoje počasí na numerickém modelu

Bouřky
V pátek do Česka dorazí bouřky a jejich nebezpečí potrvá i v dalších dnech, přinášet budou nebezpečné doprovodné jevy zvětšit