Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Slovensko má za sebou nejbouřlivější den roku

Včera přes střední Evropu přecházela zvlněná studená fronta. Na naše území přinesla déšť. Po dlouhé době se srážky vyskytly na celém území. Spadlo většinou od 5 do 20 mm srážek. Místy se objevily také bouřky. Potom úhrny přesáhly i 30 mm. Bouřky naštěstí vážnější komplikace nezpůsobily. Oproti původním předpokladům se totiž mohutný bouřkový komplex rozvinul jižně od našeho území a zasáhl hlavně Slovensko, která má za sebou nejbouřlivější den od začátku roku. Na území Slovenska uhodilo podle sítě Blitzortung za 24 hodin až 40 tisíc blesků. Oproti tomu u nás to bylo kolem 7 tisíc blesků.

Bouřky na Slovensku způsobily i značné škody. Mohutný bouřkový komplex (MCS), který se večer hnal Slovenskem, přinášel nárazy větru o síle až 100 km/h. Tak silný náraz byl zaznamenán například v Nitře a Piešťanech. Město Prievidza hlásilo nárazy kolem 90 km/h. Při přechodu bouřek se totiž vytvořilo tzv. bow echo. To se vyskytuje pouze na rozsáhlých bouřkových komplexech a jedná se o situaci, když se linie bouřek začne ohýbat proti ose proudění. Jedná část linie tak začne předbíhat ostatní bouřky v linii. V dané oblasti se potom vyskytují velmi intenzivní nárazy větru.

Rušnou noc měli na Slovensku hasiči. Vyjížděli k více než 200 událostem. Nejčastěji odklízeli popadané stromy. Na řadě míst také vypadl proud a přerušena byla i železniční doprava. Navíc ještě před příchodem večerních bouří vznikla na východě Slovenska u města Rožňava mohutná HP supercela. Ta přinesla vydatné srážky s úhrny i 60 mm a v oblasti došlo i k lokálním povodním, což si opět vyžádalo několik výjezdů hasičů.

MCS
Mohutný bouřkový komplex včera o půlnoci na středním Slovensku - přehnal se téměř přes celé Slovensko