Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Vyskytly se i sněhové bouřky, na zasněžené dálnici se srazilo 36 aut

Dnes dopoledne přes naše území začala přecházet podružná studená fronta. Tu doprovází tenké pásmo vydatného sněžení. Na několika místech se objevily i bouřky. Několik blesků uhodilo v Libereckém kraji, v Praze, na Vysočině a západě Moravy. Sněžení trvalo sice krátkou dobu, ale zato bylo velmi vydatné. Během chvíle tak napadlo od poprašku do 3 cm sněhu a to i v nižších polohách. Tak vydatné sněžení samozřejmě ovlivnilo i dopravu a stala se celá řada dopravních nehod.

Blesky
Mapa blesků od dnešních 6:00 do 13:00, zdroj: blitzortung.org

K vůbec nejhorší nehodě došlo na dálnici D5 u Žebráku ve směru na Prahu. Při hromadné nehodě se zde srazilo až 36 aut. Nehoda se stala během vydatné sněhové přeháňky. Co se vlastně děje při takové přeháňce a proč jsou tak nebezpečné? Rychle totiž klesá teplota pod bod mrazu (v dané oblasti klesla ze 2 °C na -1 °C), na silnici se tvoří sice tenká ale kluzká vrstva sněhu a snižuje se výrazně dohlednost. Na silnici to znamená výrazné prodloužení brzdné dráhy a samozřejmě snížení dohlednosti. Není možné tak rychle reagovat na vzniklou nehodu a dojde k hromadné srážce (nejen, že není dostatečně předem vidět, ale ještě vlivem kluzké silnice bude auto brzdit mnohem déle). Nutné je tak během vydatné sněhové přeháňky především výrazně snížit rychlost, pustit zadní mlhová světla a udržovat velké rozestupy. Řidiči výrazně podceňují rychlost změny podmínek na silnici a nedostatečně jim přizpůsobí jízdu.

Hromadná nehoda
První záběry hromadné nehody až 36 aut na D5 u Žebráku ve směru na Prahu, zdroj: twitter.com

Hromadná nehoda
První záběry hromadné nehody až 36 aut na D5 u Žebráku ve směru na Prahu, zdroj: twitter.com

Vůbec nejhorší hromadná dopravní nehoda u nás se stala kvůli podobně vydatným sněhovým přeháňkám v březnu roku 2008 na D1, kde se srazilo přes 200 vozidel (Wikipedia). Doprava na dálnici tehdy byla zcela zastavena na 11 hodin.