Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Teplota se od roku 2025 začne udávat ve Fahrenheitech, rozhodla Evropská unie

Článek byl vydán prvního dubna - na apríla a není tak skutečný.

V minulých týdnech bylo v Bruselu přijato revoluční rozhodnutí. Zatímco v médiích se často mluví o zákazu spalovacích motorů, Evropská komise v tichosti přijala i další významné rozhodnutí. To se týká měření teploty vzduchu. Ta se standardně v celé Evropské unii nyní udává ve stupních Celsiových (°C). V příštích letech ale dojde podle nově vydané směrnice ke změně a teplota se bude nově udávat ve stupních Fahrenheita. Tyto jednotky se používají již dlouhou dobu v USA a nyní dojde ke sjednocení s Evropskou unií.

Země
Mapa zemí, kde jsou primárně využívány stupně Fahrenheita - zeleně nyní a žlutě od roku 2025, kdy dojde k jejich zavedení v Evropské unii

Jako první se změna dotkne oficiálních meteorologických stanic. Ty budou nově muset od příštího roku všechny údaje relevantní k teplotě udávat právě ve stupních Fahrenheita. Od roku 2025 potom budou mít povinnost udávat teploty v těchto jednotkách i soukromé mobilní aplikace, webové stránky a knihy vydané po roce 2025 v členských zemích Evropské unie. Změna se tak dotkne všech obyvatel.

Níže si můžete prohlédnout, převod teplot ve °C na °F pro vybrané hodnoty. Výhodnou nově zavedených jednotek bude i to, že se jen v minimech případů využijí záporné hodnoty (v podstatě u nás mrazy pod cca -20 °C, kde se využijí záporné °F, zaznamenávají jen mrazové kotliny ve vrcholných zimách).

Stupnice
Převodní tabulka pro °C na °F - použitím stupnice ve Fahrenheitech se zvýší zobrazované hodnoty

Změna má za cíl lidi více upozornit na rychle rostoucí teploty. Nebezpečně vysoké tropické teploty přes 30 °C budou po převodu na Fahrenheity činit kolem 90 °F a to má ještě více lidi upozornit, že takové hodnoty nejsou vůbec normální a musí dojít k jejich eliminaci. Když loni v létě některé stanice u nás například hlásily tropických 38 °C, tak nově půjde o tropických 100 °F. A právě takové hodnoty na člověka působí větším alarmujícím dojmem. To ukazují i studie z USA (zde jednotky Fahrenheita používají dlouho), kde lidé globální oteplování berou mnohem závažněji než v Evropské unii. Vědci ale upozorňují, že pouhý psychologický vliv nijak reálně nesníží množství skleníkových plynů a že se místo důležitých věcí vedoucích opravdu ke zpomalení globálního oteplování a čistoty ovzduší řeší jen zbytečnosti obtěžující lidi. Navíc světově největší producent oxidu uhličitého Čína o změně vůbec neuvažuje. Naopak tam někteří činitelé paradoxně prosazují úpravu klasické Celsiovy stupnice, od které chtějí odečíst 2 °C, čímž by papírově splnily závěry klimatické dohody podepsané v Paříži.

Dodejme, že stupeň Fahrenheita (značka °F) je jednotka teploty pojmenovaná po německém fyzikovi Gabrielu Fahrenheitovi. Vychází ze dvou základních referenčních bodů. Teplota 0 °F je nejnižší teplota, jaké se podařilo Fahrenheitovi dosáhnout (roku 1724) smícháním chloridu amonného, vody a ledu a teplota necelých 100 °F je normální tělesná teplota člověka. Pro přepočet ze °C na °F lze použít jednoduchý vzorec, kde °F = 9*(°C)/5 + 32.