Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Vysoká vlhkost vzduchu – dusno

I přestože v posledních dnech v Česku nepanují nijak význačně vysoké teploty, je venku relativně nepříjemně dusno. To je způsobeno vysokou vlhkostí vzduchu při letních teplotách. Nejen, že k nám proudí vlhký vzduch z jihu, ale i po předchozích vydatných deštích je v přírodě stále vlhko, které se odpařuje. Toho si můžeme povšimnout i v ranních hodinách, kdy se na mnohých místech tvoří mlhy, které nejsou v létě zcela běžné.

Pocitová teplota (teplota jakou vnímá náš organismus) je v těchto dnech tedy o něco vyšší, než venku naměřená. Vždy nám bude při 30 °C příjemněji v poušti, kde je sucho, než v tropickém lese, kde je vysoká vlhkost. V poušti takovou teplotu budeme vnímat jako 27 °C, zatímco v tropickém lese to bude kolem 40 °C. I proto nám u moře, kde je vyšší vlhkost, vždy připadá tepleji.

Dusno je meteorologický termín, který má svou specifikaci. Za dusný den lze prohlásit den, ve kterém hodnota tlaku vodní páry přesáhne hranici 18,8 hPa. Tedy když je při relativní vlhkosti vzduchu 70% teplota přes 22,2 °C, při relativní vlhkosti 50% teplota přes 27,9 °C nebo při relativní vlhkosti 30% teplota přes 36,9 °C, jedná se o dusný den.

Nyní se vlhkost vzduchu pohybuje mezi 60 % až 70 % při teplotách kolem 25 °C.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.