Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Rozdělení kupovité oblačnosti

Zejména v letních měsících oblohu často pokrývají charakteristická kupovitá oblaka (kupy). Pro fotografy a malíře se jedná o nádherná oblaka – modrou oblohu střídají tmavé základny kup (ty jsou způsobené stínem samotného oblaku – čím méně světla propustí, tím tmavší je jeho základna). Každý z nás, když bude kreslit oblak, nakreslí právě kupovitý.

Oblaka přesahující hranice pater
Oblaka se podle výšky (patra), ve které se nacházejí, dělí do čtyř základních skupin – nízké (např. stratus), střední (např. altostratus) a vysoké (např. cirrus). Čtvrtou skupinu tvoří oblaka přesahující hranici pater (současně se vyskytují ve více patrech, jsou vertikálně mohutné). Základny kupovitých oblaků patří většinou do nízkého patra. Avšak podle mezinárodní klasifikace patří kupovitá oblaka do skupiny oblaků přesahující hranice pater.

Nejznámějšími kupovitými oblaky jsou cumulus a cumulonimbus (dále např. cirrocumulus, altocumulus a stratocumulus). Ostatní oblaka patří mezi vrstevnaté či cirrovité.

Oblaka
Obrázek znázorňuje tři typy oblaků - první zleva jsou kupovité (stratocumulus - nemá ostře ohraničený tvar), následují cirrovité (častý cirrus) a vrstevnaté (u země je stratus - mlha, na obloze altostratus)

Cumulus - humilis, mediocris, congestus
Základní tvary oblaku cumulus jsou humilis, mediocris a congestus (případně fractus – jedná se o již roztrhaný cumulus). Odlišené jsou podle stádia vývoje (jejich mohutnosti). Cumulus humilis je oblak slunečného počasí. Je plochý a nízký. Srážky z něho nevypadávají a Slunce dokáže zastínit jen na velmi krátkou dobu. Cumulus mediocris je o něco mocnější. Obecně lze říci, pokud je cumulus stejně široký jako mocný, jedná se o tvar mediocris. Poslední tvar congestus je již silně rozvinutý cumulus. Charakteristická pro něho je výrazná struktura připomínající květák. Mohou z něho vypadávat i srážky. V některých případech přerůstá v cumulonimbus (dostává se do stádia zralosti).

Oblaka
Cumulus - humilis

Oblaka
Cumulus - mediocris

Oblaka
Cumulus - congestus - charakteristická květáková struktura, srážky z oblaku v tomto případě nevypadávají

Cumulonimbus
Na oblak cumulonimbus je vždy vázána přeháňka nebo bouřka. Jedná se o nejrozvinutější kupovitý oblak (v některých případech narůstá do obrovských rozměrů). Cumulonimbus lze poznat (a odlišit od výše zmíněného oblaku cumulus congestus) podle hladkých či vláknitých struktur v horních částech oblaku (dochází zde k přeměně vodních kapiček na ledové krystalky). Často je spojen s průvodními oblaky jako je pileus (čepička), incus (kovadlina), mamma nebo arcus (zajímavá oblaka nízko u země na čele). Cumulonimbus je nesprávně pokládán za výhradně bouřkový oblak. Výskyt samotného cumulonimbu totiž neznamená výskyt bouřky (bouřkovým oblakem ho lze označit až v případě pozorovatelné bleskové aktivity). Povídání přímo o bouřkovém oblaku naleznete v článku: Podívejte se na bouřkový oblak svrchu.

Oblaka
Cumulonimbus - v horní části je charakteristická kovadlina, o bouřky se však nejednalo

Většina kupovitých oblaků na obloze nevydrží déle než 30 minut (v případě velkých bouří to může být až hodina). To, že přeháňka nebo bouřka může setrvat několik hodin, je způsobeno nárůstem nových kupovitých oblaků.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.