Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Určování pokrytí oblohy oblaky

Jedním z nejdůležitějších meteorologických prvků je oblačnost, která udává stupeň pokrytí oblohy oblaky. Patří mezi základní údaj, který si navzájem předávají profesionální meteorologické stanice po celém světě.

Určování oblačnosti
Jak se ovšem oblačnost určuje a podle jakých pravidel? Teplota, tlak či vítr se jednoduše změří na příslušných přístrojích, ale u oblačnosti je to složitější. Přístroje, které ji dovedou určit, jsou velmi drahé a používají se jen zřídka. Při určování oblačnosti tedy musí nastoupit přímo pozorovatel (profesionální meteorolog) na dané stanici a na základě pozorování oblohy určit dané hodnoty (z toho důvodu většina automatických stanic daný údaj do systému neposílá). Nevychází přitom z žádných měření, ale jen ze svých zkušeností a stanovených pravidel. Pohledem na oblohu odhadne úroveň pokrytí oblohy oblaky.

Rozdělení na osminy
Oblohu lze pomyslně rozdělit na osm osmin (8/8) a určit pokrytí oblaky (v klimatologii se rozděluje na desetiny). Potom 1/8 znamená, že se oblaka na obloze vyskytují jen zřídka. Naopak 8/8 označuje zcela zataženou oblohu. Při určování je zcela nepodstatné, jestli se oblaka překrývají (jsou v různých vrstvách) nebo o jaký druh oblačnosti se jedná. Stačí jen porovnat poměr oblaků k modré obloze.

Oblačnost
Na obrázku jsou znázorněny symboly pro jednotlivé stupně oblačnosti, které se používají v synoptických mapách (černá barva vyjadřuje oblačnost).

Počasí - skoro jasno
Krásný slunečný den (1/8)

Slunečno při zataženu
Při určování oblačnosti nehraje roli, jaké množství slunečního svitu oblaka propustí. Pokud se po celé obloze vyskytuje řídká cirrovitá (vysoká) oblačnost, jedná se o zataženo (8/8), i když na první pohled venku panuje krásné slunečné počasí. Stejnou hodnotu oblačnosti bude mít potom i deštivý a sychravý den s mlhou (8/8).

Počasí - zataženo
Slunce sice prosvítá přes vysokou oblačnost, ale přímo obloha vidět není (jen lehce prosvítá) - při pohledu na celou oblohu se jednalo o skoro zataženo (7/8) Zaslal: Tom91

Polojasno nebo polooblačno
K odlišení oblaků, které propouští sluneční svit od těch, které Slunce zcela zakryjí, v terminologii dochází jen při označení polojasno a polooblačno. Oba termíny vyjadřují oblačnost 4/8, ale v případě polojasna se jedná o oblačnost, kterou Slunce prosvítá (střední a vysoká oblačnost). Naopak polooblačno vyjadřuje hustá nejčastěji kupovitá oblaka, kterými Slunce neprosvítá.

Počasí - polojasno
Polojasno, Slunce skrz vysokou oblačnost prosvítá (4/8)

Izonefy
Čáry spojující místa se stejným množstvím oblačnosti se nazývají izonefy.

Aktuálně
Pro sledování oblačnosti se používají družice z vesmíru. Aktuální záběry si můžete zobrazit na stránce Satelitní snímky. Pozorování přímo z meteorologických stanic naopak naleznete na stránce Aktuální počasí - oblačnost.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.