Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Šampaňské a mlha - jak to spolu souvisí?

Silvestr je tady a v tuhle dobu si spousta lidí dopřává šampaňské nebo různá šumivá vína. Jeho otevření doprovází nejen charakteristický zvuk, ale u hrdla se vytvoří i jemná mlha (její záběry ukazuje níže přiložené video). Její vznik je zajímavý a zaměřil se na něj nedávný výzkum z časopisu Nature, který poukázal na to, že takto vzniklá mlha může mít i různé barvy.

Krátce po vytažení špuntu se u hrdla objeví jemná mlha - jak ovšem vzniká?

Fyzikální procesy, které při otevření láhve šampaňského probíhají, úzce souvisí s procesy při počasí. Mlha klasicky v přírodě vzniká tím, že teplota vzduchu klesne vlivem například nočního ochlazení pod úroveň rosného bodu, dojde ke kondenzaci vodní páry a vznikne mlha.

Důvodem vzniku jemné mlhy u hrdla lahve šampaňského je výrazně vyšší tlak uvnitř lahve než tlak v okolí (v atmosféře je tlak kolem 1000 hPa, v lahvi naopak 4500 hPa). Plyn (převážně oxid uhličitý - CO2) v lahvi je tak silně stlačený. Pokud láhev otevřete, oxid uhličitý z ní vystřelí a rychle expanduje do okolí s nižším tlakem. V důsledku rychlé expanze se oxid uhličitý z lahve výrazně ochlazuje a vodní pára v něm obsažená zmrzne na jemné ledové krystaly, které odrážejí světlo a vnímáme je jako mlhu. Barva mlhy závisí potom na teplotě, kterou má láhev v době otevření. Pokud má láhev teplotu 20 °C, oxid uhličitý, který se z ní při otevření dostane, se krátce ochladí až na -90 °C a rozpustí se na suchý led. Výsledná mlha má potom modrou barvu. Častěji ovšem láhev šampaňského otevíráme při teplotě lahve kolem 6 °C a potom se oxid uhličitý při rychlé expanzi do okolí ochladí na -78 °C a vzniknou malé ledové částice, které se jeví jako bílo šedá mlha.

Šampaňské
Různé barvy jemné mlhy při otevření šampaňského - vliv na barvu má teplota lahve, pokud ji budete otevírat po vychladnutí na pokojovou teplotu, bude mlha modrá, zdroj: Nature

Teď již při otevření šampaňského budete znát původ jemné mlhy, která se u hrdla krátce nachází.

Přejeme vám krásný nový rok plný poznávání nových věcí.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.