Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

První meteorologická observatoř na světě je stará téměř 2000 let

Vůbec první dochovaná zmínka o popisu procesů formování oblaků a deště pochází z Indie kolem roku 3000 př. n. l. První observatoř pro sledování počasí však vznikla až 3000 let poté o několik desítek tisíc kilometrů daleko. Říká se jí Věž větrů.

Věž větrů (neboli Tower of the winds, řecky Aérides) je téměř 2000 let stará památka stojící v centru starobylého města Athén v areálu dřívější agory (tržiště). Ve věži se nachází vodní i sluneční hodiny a sama stavba sloužila jako ručička pro sluneční hodiny, neboť je více než 12 metrů vysoká a v průměru má 8 metrů.

Věž větrů
Věž větrů - v Aténách se jedná o oblíbenou historickou památku, zdroj: Wikipedia

Neví se, kdo osmistěnnou budovu z mramoru, který se používal pouze na stavbu chrámů, nechal postavit, ale stavba se v poslední době připisuje architektovi a astronomovi jménem Andronicos z Kyrrhos. Není však jasné, jak přesně observatoř fungovala.

Obchodníci na tržišti potřebovali vědět předpověď počasí, aby mohli se svým zbožím bezpečně vyplout na moře a také kdy má zboží dorazit. Proto se ve věži nachází hodiny a na jejím vrcholku byla i korouhev, která ukazovala směr větru.

Po pádu Římské říše stavba sloužila mimo jiné i jako křesťanský chrám nebo jako svaté místo muslimských náboženských řádů v dobách Osmanské říše. Díky tomu také nebyla rozebrána a odvezena britským diplomatem Lordem Elginem, který před 200 lety z Athén odvezl několik soch z Parthenónu. Věž však v dobách od pádu Osmanské říše chátrala a až před pár lety byla opravena a zpřístupněna veřejnosti.

I přesto, že meteorologická pozorování se prováděla už dříve, je Věž větrů unikátní právě tím, že se jedná o první budovu postavenou za účelem pozorování atmosféry. Přesný popis činností starověkých meteorologů se nejspíše už nikdy nedozvíme, ale záhadná Věž větrů byla bezpochyby ve své době velmi důležitou budovou.

Věž větrů
Věž větrů, zdroj: Wikipedia
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.