Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Co ovlivňuje vznik silných bouřek?

Každým rokem nás sužují silné bouřky, které občas napáchají výraznější škody. Jak ovšem bouřky vznikají? V základním dělení můžeme rozdělit bouřky frontální a nefrontální. Frontální bouřky se tvoří na čele fronty, nejčastěji studené, kde je teplý vzduch nucen stoupat nad studený, který je za frontou. Síla bouřek závisí i na rychlosti přechodu fronty (čím je rychlejší, tím jsou silnější) či na rozdílu teplot za a před frontou. Ostatní parametry, které ovlivňují sílu bouřek, si ukážeme na nefrontálních bouřkách.

Kondenzační hladina
Nefrontální bouřky se tvoří ve vlhké a instabilní (teplota z výškou klesá) vzduchové hmotě. Velmi důležitá je kondenzační hladina. Jedná se o hladinu, ve které začne vodní pára kondenzovat a začnou se tvořit oblaka (jejich základny). Čím níže je, tím silnější bouřky lze očekávat. Z toho důvodu sledujeme rosný bod, který udává teplotu, která musí být v kondenzační hladině. Pokud je teplota rosného bodu podobná teplotě u povrchu země, je zde první předpoklad pro silné bouřky.

Výšková teplotní inverze
Bouřkové oblaky nikdy nerostou do nekonečna. V určité hladině se vrchol bouřkového oblaku rozšíří do roviny – vzniká tzv. kovadlina. Ta je způsobena tím, že vzestupný proud už dále nemůže stoupat díky přítomnosti výškové teplotní inverze. Čím výše je tato zadržující hladina nebo pokud je slabá a dojde k jejímu narušení, tím lze očekávat silnější bouřky.

Aerologické výstupy
Pro sledování kondenzační a inverzní hladiny se používají aerologické výstupy. Sledovat je můžete na stránkách ČHMÚ. Obecně platí, že čím blíže je modrá čára (vlhkost) červené (teplotě), tím je vzduch instabilnější a lze očekávat bouřky.

Střih větru
Další důležitými prvkem, který se dá vyčíst z aerologických výstupů je střih větru. Čím více vzrůstá rychlost větru s výškou nebo čím více se směr větru s výškou mění, tím silnější a lépe organizované bouřky lze očekávat. Předpověď můžete sledovat dle modelu GFS.

CAPE
Při bouřkách je podstatné sledovat i hodnoty CAPE. Jedná se o potenciální energii v atmosféře. Pomáhá nám stanovit míru instability atmosféry. Předpověď můžete sledovat dle modelu GFS.

CIN
Důležitá je i hodnota CIN (brání rozvoji konvekce). Pokud je moc vysoká, bouřky se netvoří, avšak pokud je nevýrazná, nelze očekávat silné bouřky. Předpověď můžete sledovat dle modelu GFS.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.