Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Říjen byl v Česku teplotně nadprůměrný

Letošní říjen do Česka přinesl teplotně velmi rozmanité počasí. Zatímco úvod měsíce byl teplotně podprůměrný (mnohde nejchladnější od roku 2002 nebo 1994), jeho druhá polovina byla naopak teplotně výrazně nadprůměrná. Celkově tak měsíc skončil teplotně nadprůměrný. Vzestupný trend teplot od chladného začátku měsíce po teplý konec je pro říjen nezvyklý a není v souladu s blížící se zimou a klesající výškou slunce na obloze.

Tip: Archiv počasí - podrobné záznamy o počasí na našem území

Padaly rekordy minimálních i maximálních teplot
V první polovině měsíce padlo několik rekordů minimálních teplot. Nejchladnější bylo období od 2. do 4. října, kdy i v nížinách ranní teploty klesly pod -2 °C. Na stanici ČHMÚ Opava-Otice bylo 4. října naměřeno -5,6 °C (nejnižší teplota naměřená od roku 1876). Na konci měsíce naopak padaly rekordy maximálních teplot. Dne 26. a 28. října byl překonán teplotní rekord na stanici Praha Klementinum, která na našem území pravidelně zaznamenává údaje o počasí od roku 1775. V Moravskoslezském kraji byl dokonce zaznamenán letní den. Teploty byly až 10 °C nad dlouhodobým průměrem.

Druhá polovina října nejteplejší za desítky let
Pozoruhodný byl především velmi teplý konec měsíce. V Praze Libuši na stanici ČHMÚ byla průměrná teplota 11,8 °C (pro srovnání minulý rok byla 6,7 °C a v roce 2003 jen 2,9 °C). Naposledy se u nás podobně teplá druhá polovina října vyskytla v roce 1989 (s průměrnou teplotou v Praze Libuši 11,7 °C). V Praze Klementinu byla ještě teplejší v roce 1953 a 1795. Letošní druhá polovina října se tak zařadila mezi nejteplejší od roku 1775. Celkově nejteplejší říjen se na našem území vyskytl v roce 2001 s průměrnou teplotou 12,1 °C, přičemž na začátku měsíce se teploty šplhaly i přes 26 °C.

Říjen 1989
Nejvyšší a nejnižší denní teploty v říjnu 1989 v Praze Libuši, jehož druhá polovina byla také rekordně teplá