Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V Jeseníkách spadne až 100 mm srážek, hrozí rozvodnění toků

V Čechách začalo díky zvlněné studené frontě vydatně pršet. Na východě Čech se navíc k trvalému dešti přidají ještě silné bouřky a tak na Českomoravské vrchovině může spadnout 30 až 70 mm a v oblasti dokonce Jeseníků od nedělního dopoledne do pondělního rána 50 až 100 mm. Díky takto intenzivním srážkám hrozí na tocích v oblasti Orlických hor (povodí Orlice) a Českomoravské vrchoviny (povodí Loučné, Doubravy a Chrudimky) vzestupy hladin na 1.SPA až 2.SPA, v oblasti Jeseníků (povodí horní Moravy a Opavy) na menších tocích ojediněle až 3.SPA. Před silnými srážkami, bouřkami, povodňovým ohrožením, povodňovou bdělostí a povodňovou pohotovostí varuje pro různé kraje i ČHMÚ.

Upozornění

Zvlněná studená fronta postupuje přes naše území jen velmi zvolna k východu.

Na zvlněné studené frontě se bude v neděli vyskytovat v Čechách mimo severozápadu trvalý déšť, při kterém srážkové úhrny ojediněle přesáhnou 35 mm /18 hodin. Na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku se bude jednat o kombinaci bouřek a silného trvalého deště. Srážkové úhrny by měly dosahovat většinou 15 až 35 mm, na Českomoravské vrchovině 30 až 70 mm. Nejsilnější srážky jsou očekávány v oblasti Jeseníků, kde jsou předpokládané srážkové úhrny od nedělního dopoledne do pondělního rána 50 až 100 mm.

Srážková činnost bude během noci na pondělí v Čechách ustávat, na Moravě a ve Slezsku budou srážky slábnout a pozvolna ustávat až během pondělního rána a dopoledne.

V důsledku vydatných srážek očekáváme na tocích v oblasti Orlických hor (povodí Orlice) a Českomoravské vrchoviny (povodí Loučné, Doubravy a Chrudimky) vzestupy hladin na 1.SPA až 2.SPA, v oblasti Jeseníků (povodí horní Moravy a Opavy) na menších tocích ojediněle až 3.SPA.

Doporučení ke zmírnění následků jevů
Při silném dešti dostatečně sníži rychlost jízdy autem, při delším trvání deště může dojít k průtoku vody přes komunikace, k jejich zatopení nebo i podemletí, k sesuvům půdy apod.

S rostoucí intenzitou a trváním silného deště roste pravděpodobnost rozvodnění toků, zatopení sklepů, níže položených míst, údolních poloh apod.

V ohrožených oblastech sledovat zpravodajství veřejnoprávní televize nebo rozhlasu, internetové stránky ČHMÚ a podle možností a potřeby provádět případná opatření ke zmírnění průběhu povodně (protipovodňové bariéry aj.).

Je nezbytné vyvarovat se veškerých aktivit v korytě toku a v zaplavených územích.

Zdroj: ČHMÚ