Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Vynikající dohlednost umožnila sledovat zasněžené Alpy z jihu Moravy

Včerejší deštivé počasí dokonale vyčistilo vzduch. Díky tomu se v něm dnes nacházelo jen minimum prachových částic. Většina stanic na měření kvality ovzduší dnes hlásila vynikající kvalitu ovzduší. Navíc se na jih našeho území dostal o něco sušší vzduch. Díky tomu se zejména v jižní polovině území dnes vyskytovala velmi dobrá dohlednost, která na řadě míst přesahovala 100 km. Z řady míst zejména na jihu Moravy tak bylo možné pozorovat čerstvě zasněžené vrcholy Alp, kde v posledních dnech napadlo i přes půl metru sněhu.

Nejpůsobivější záběry na Alpy se podařilo zachytit lidem na jihu Moravy. Kolem desáté polední je Petr Hykš zachytil ze Strážovic (viz níže uvedená fotografie z oblasti Strážovského kopce). Tak působivý pohled na Alpy autor snímku v oblasti Strážovic ještě nepozoroval.

Alpy
Záběr na Alpy ze Strážovic - v pozadí mohutné vrcholy Alp, zdroj: Petr Hykš

Ve Zbýšově nedaleko Brna Alpy pozoroval Miroslav Procházka. Dnes během dne zachytil horu Schneeberg s nadmořskou výškou 2076 m n. m., která je vzdálena 160 km od Zbýšova (viz fotografie).

Alpy
Záběr na Alpy ze Zbýšova nedaleko Brna - vzdálenost 160 km, zdroj: Miroslav Procházka

Pozorovatelné nebyly jen zasněžené vrcholy Alp, ale také Šumavy. Z Plzně byl například pozorovatelný zasněžený vrchol Velkého Javoru.

Šumava
Pohled na Velký Javor z Plzně - vzdálenost 75 km (patrné jsou dvě charakteristické radarové věže na kopci vedle komína)