Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na většině území opět déšť, hlavně na východě bouřky, od zítřka hrozí i vydatnější srážky

Alpy hlásí rozsáhlé povodně, v Innsbrucku nastala 100-letá povodeň

Poslední dny přinášejí do Evropy opět nebezpečné počasí. Vichřice zasáhla západní Středomoří, na Jadranu včera bouřky působily škody a Alpy hlásí rozsáhlé povodně. Právě povodně působí největší škody. Hlavně ve východním Švýcarsku a západní polovině Rakouska byla zaplavena řada míst a dochází k četným sesuvům půdy. Za tři dny zde spadlo často od 100 do 250 mm srážek.

Srážky
Srážkové úhrny od sobotních 8:00 do úterního 8:00 (za 72 hodin) ve Švýcarsku a okolí, zdroj: wetteronline.de

Také známý Gasteinský vodopád v rakouském městě Bad Gastein se proměnil v dravou řeku plnou bahna (viz video níže).


Mnoho řek v Alpách nyní dosahuje desetileté až třicetileté vody. Nejvíce jsou zasaženy řeky Inn nebo Salzach a jejich přítoky. Na horním toku Innu byla dokonce zaznamenaná stoletá povodeň. Ta zasáhla také Innsbruck, kde byla aktivována protipovodňová opatření a centrum města bylo částečně uzavřeno. V Innsbrucku byla včera hladina Innu na úrovni 639 cm (dnes začala klesat). Dosud nejvyšší hladina (od začátku měření v roce 1871) byla při povodni v roce 2005 a to 658 cm (z hydrologického hlediska to byla v té době 200-letá povodeň).

Povodně
Záznam měření hladiny v Innsbrucku - kulminovala na úrovni 639 cm včera odpoledne, zdroj: wiski.tirol.gv.at

Povodně
Innsbruck včera odpoledne v 16:00, zdroj: innsbruck.info

Déšť v Alpách již zeslábnou a situace se bude dalších dnech zlepšovat. Vydatně pršelo také u nás. Od včerejšího do dnešního rána spadlo většinou od 10 do 50 m, srážek. Vydatné deště ale způsobily jen lokální problémy. Na několika místech na jihu Čech a v oblasti Jeseníků řeky vystoupily i na 1. SPA, ale již opět rychle klesají a problémy nepůsobí.

Srážky
Srážkové úhrny od včerejších 6:00 do dnešních 6:00, zdroj: hydro.chmi.cz