Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Alpy zasypal sníh, zkomplikoval dopravu

V průběhu minulého týdne se nad východní a částečně i centrální Evropou rozkládala mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu, po jejíž zadní straně k nám proudil teplý vzduch od jihozápadu. Tato anticyklóna také působila zpomalování a částečné rozpadání frontálních systémů postupujících z Atlantiku nad evropský kontinent. Na začátku týdne se nad západní Evropou z tohoto důvodu spojily dva frontální systémy, ze kterých se stala zvlněná studená fronta. K tomu se na ní vytvořila v alpské oblasti tlaková níže.

Při daných okolnostech se podle numerických modelů očekávala v Alpách nová sněhová pokrývka až okolo 1 m za 24 hodin, což je samozřejmě velmi vysoká hodnota. Takto vydatné srážky se očekávaly na místech ideálně lokalizovaných. Šlo především o polohy nad hranicí sněžení, která se dle numerického modelu GFS v noci na pátek měla pohybovat zhruba ve výšce 1000 m a během dne se měla zvedat. Příhodná je pro obdobné srážky i lokalita na návětrné straně hor, která srážkovou činnost zesiluje. Podle proudění v atmosféře tak byly nejvytíženější jihozápadní až jižní svahy. Na silné sněžení byla vydána i výstraha švýcarskou meteorologickou službou.

Výstrahy a předpovědi se nakonec vyplnily. Ve vyšších polohách napadlo na jihu Alp většinou do 1 m sněhu, v nejvyšších polohách pak až do 2 m. Promítlo se to zejména v dopravě. Řada alpských průsmyků a tunelů musela být uzavřena. Přechodně se sněžení objevilo v Německu i v Mnichově (ten je zhruba 500 m n. m.). Sníh se však v níže položených oblastech Alp dlouho neudrží, protože se postupně otepluje. V nejvyšších polohách je však očekáváno sněžení i v dalších dnech.

Sníh
Napadlá nová sněhová pokrývka (v cm) ve Švýcarsku za 3 dny do sobotního rána, zdroj: www.slf.ch

Celkové srážky byly na mnoha místech extrémní. Například ve Švýcarském Ceviu, které je v údolí v nadmořské výšce lehce přes 400 m n. m. a sousední hory dosahují výšky až ke 2500 m n. m., zaznamenali od úterní do středeční sedmé hodiny ranní úctyhodných 159 mm srážek! Další den to bylo v jihorakouském Koetschachu 155 mm. Pokud se podíváme na dlouhodobější úhrny srážek v Rakousku, konkrétně od sedmé hodiny 4. 11. do deváté hodiny 6. 11., objevíme stanici Plöckenpass (1229 m n. m.) se 430 mm nebo již zmíněnou Koetschach-Mauthen (714 m n. m.) s 283 mm. V polohách pod 600 m n. m. naměřili nejvíce na Spittal/Drau (542 m n. m.), a to 72 mm. Za pár dní tak napršelo více než je běžné za celý listopad. Vydatné srážky se vyskytly také ve Středomoří. Na Azurovém pobřeží byla zaplavena řada domů a silnic.

Stejná zvlněná studená fronta ovlivňuje počasí také u nás. Srážky však zpočátku byly jen slabé. Až v pátek večer nad východní částí naší republiky zesílily a přesáhly i srážkové úhrny 30 mm za 24 hodin.

Satelitní snímek
Satelitní snímek ze 2. listopadu - družice Aqua zachycuje Alpy před přídělem sněhu. Na obrázku je patrné pokrytí sněhovou pokrývkou, rovněž kondenzační pruhy jako zbytky vysoké oblačnosti za letadly a nízká oblačnost udržující se na jižní Moravě a na rakouské straně hranic s naší republikou. Oblačnost na severozápadě snímku již souvisí s prvním frontálním systémem, který se později spojil s rychleji postupujícím z Atlantiku, zdroj: earthdata.nasa.gov

Satelitní snímek
Satelitní snímek ze 7. listopadu - ta samá oblast jako na předchozím snímku, tentokrát ale po vydatném sněžení. Viditelné zvětšení plochy sněhové pokrývky nad západní částí Alp. Východní část je schována pod oblačností, zdroj: earthdata.nasa.gov