Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na většině území opět déšť, hlavně na východě bouřky, od zítřka hrozí i vydatnější srážky

Vrcholy Alp pokryl sníh a námraza, neobvykle chladno bylo i u nás

V neděli do střední Evropy zesílil příliv studeného vzduchu. K jeho vyvrcholení došlo v pondělí. Studené počasí se projevilo ve velké části Evropy, nejintenzivnější ale bylo v centrálních částech. V Alpách se sněžení na hřebenech vyskytuje téměř v každém létě, ale tentokrát sníh padal i v horských průsmycích, kde již tak časté není. Na nejvýše položené silnici ve Švýcarsku a v Rakousku opět musely vyjet sněžné pluhy. Na vysokohorské silnici Silvretta v Tyrolsku byly dokonce pro řidiče chvíli povinné sněhové řetězy (aktuálně se tam totiž vydávají jen v letních pneumatikách).

Souvislá sněhová pokrývka se v Alpách tvořila od poloh zhruba kolem 2000 m n. m. Na hřebenech se navíc vytvořila i silná námraza, pro kterou jsou nutné i nízké teploty. Ty včera na hřebenech klesly pod -5 °C a vytvořily tak pravou zimní atmosféru. Dnes se navíc po dlouhé sérii zatažených dnů oblačnost v Alpách často protrhala a vysvitlo slunce.

Zimu v Alpách jsme zachytili na nejvyšší hoře Německa Zugspitze (2 962 m). Včera se tu teplota pohybovala jen kolem -6 °C a sněžilo. Vrchol obalila námraza a 15 cm sněhu. Dnes vysvitlo Slunce a teplota se dopoledne dostala k -1 °C (odpoledne již lehce nad bod mrazu a sníh začal zvolna tát).

Zugspitze
Výhled z hory Zugspitze dnes dopoledne - vrchol obalila námraza a čerstvý sníh

Zugspitze
Výhled z hory Zugspitze dnes dopoledne - sníh pokryl i okolní vrcholy

Zugspitze
Výhled z hory Zugspitze dnes dopoledne

Zugspitze
Sněhové závěje na Zugspitze ve výšce 2500 m dnes dopoledne

Chladné počasí se projevilo i u nás. Byly dokonce překonány rekordy pro daný den. Celkově na 30 stanicích měřících aspoň 30 let bylo podle ČHMÚ maximum pro 7. srpen nejnižší za dobu pozorování. Například v Aši nebylo za celé pondělí tepleji než 11,1 °C. Ze stanic pod 600 m n. m. byl nejchladnější rekord ve Vyšším Brodu, kde bylo jen 12,5 °C. Další rekordně nízká maxima byla například v Klatovech, Domažlicích, Nepomuku, Vizovicích nebo ve Zlíně. Neobvykle chladno bylo také na Šumavě. Na stanici Volary byla v pondělí maximální denní teplota jen 11,7 °C dle meteo-sumava.cz. Nižší maximální teplotu v srpnu zde měl pouze rok 2010 a to hned dvakrát, konkrétně 30. srpna 9,3 °C a 31. srpna 11,4 °C. V žádném jiném srpnu v letech 2008 – 2023 nebylo přes den tak chladno. Šlo tedy o třetí nejchladnější srpnový den minimálně za posledních 16 let co se týče maximální teploty vzduchu. I to ukazuje, že počasí bylo až neobvykle chladné.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v pondělí odpoledne - ve střední Evropě se vyskytly výrazně podprůměrné teploty, zdroj: ventusky.com