Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Ameriku zasáhl první letošní hurikán

Zatímco minulý rok se první hurikán roku utvořil nezvykle pozdě v září, letos začíná hurikánová sezóna naopak nezvykle brzo. V Atlantiku se v uplynulých dnech utvořila tropická bouře, která přerostla v hurikán 2. kategorie (z 5 kategorií podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice). Američtí meteorologové dali hurikánu jméno Arthur. Dnes ráno zasáhl pobřeží Severní Karolíny mezi Cape Lookout a Beaufortem. Průměrná rychlost větru na pobřeží dosahovala na stanici Cape Lookout až 123 km/h a nárazy větru dokonce rychlosti až 162 km/h. V oblasti jsou časté výpadky proudu (21 000 lidí je zcela bez proudu). Hurikán narušil také oslavy Dne nezávislosti, které připadají na dnešní den. Národní středisko pro hurikány v americkém Miami oznámilo, že Arthur je nejčasnějším hurikánem, který dorazil do Severní Karolíny od začátku záznamů v roce 1851. Dosavadní rekord byl 11. červenec, a to v roce 1901.

V následujících hodinách bude hurikán postupovat k severovýchodu a jeho oko se opět přesune nad Atlantský oceán. K jihovýchodnímu cípu Kanady by měl Arthur dorazit v noci z pátku na sobotu, ale to již postupně zeslábne na tropickou bouři.

Hurikán
Satelitní snímek hurikánu Arthur ze včerejšího dne - hurikán míří na pobřeží Severní Karolíny (v levé dolní části snímku se nachází Florida), zdroj: Wikipedia