Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Extrémní vedra čeká západ Evropy, i v Anglii může být nevídaných 40 °C

V posledních dnech sužuje vlna veder Španělsko a Portugalsko. V Portugalsku včera naměřili 47 °C, což je nový národní červencový rekord (ipma.pt). Na stanici Pinhão teplota vystoupila na rovných 47 °C. Původní červencový portugalský rekord byl přitom 46,5 °C (dosažen na stanici Amareleja v roce 1995). Dodejme, že absolutní celoroční rekord pro Portugalsko činí 47,4 °C.

V příštích dnech se vedra rozšíří do západní Evropy. Nejvíce postihnou Francii a Britské ostrovy. Vrcholit zde budou v pondělí a v úterý. Na západě Francie se očekává přes 40 °C. Dosažení hranice 40 °C nelze úplně vyloučit dokonce ani v Anglii. Zde jde přitom o zcela nevídané teploty. Na to již reagoval britský meteorologický ústav, který poprvé ve své historii vydal výstrahu nejvyššího (červeného) stupně před vedry. Teploty by měly ve velké části Anglie a částečně Walesu vystoupit v pondělí a úterý vysoko nad 35 °C. Hlavní meteorolog Met Office Paul Gundersen dává až 80 % šanci na překonání absolutního britského rekordu (ten činí 38,7 °C a pochází ze dne 25. července 2019 z Cambridge Botanic Garden) a dokonce 50 % pravděpodobnost, že padne hranice 40 °C (metoffice.gov.uk). Ve výstraze národní meteorologický ústav hovoří o vlně veder, která bude ohrožovat životy a celou ekonomiku. Docházet může k výpadkům energie.

Vedra
Britský meteorologický ústav vydal poprvé ve své historii červenou výstrahu před vedry - na mapě varování na pondělí, zdroj: metoffice.gov.uk

Vedra
Očekávané teploty v Evropě v pondělí odpoledne, zdroj: ventusky.com

V průběhu příštího týdne se vedra rozšíří i do střední Evropy. V pondělí se u nás očekává v maximech 30 °C. V úterý se oteplí na 30 °C až 35 °C, na západě až 36 °C. Podobné hodnoty se čekají také ve středu a ve čtvrtek. V závěru týdne zřejmě dojde ke zmírnění veder.