Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Zaznamenány první arktické dny této zimy

Po přechodu studené fronty, která nás začala přecházet po Štědrém dnu, se v Česku výrazně ochladilo a my jsme tak v posledních dnech mohli okusit počasí typické pro současné roční období. Teploty klesaly poměrně hluboko pod nulu a při vyjasnění, zklidnění větru a v oblastech nad sněhovou pokrývkou, které jsou známy jako takzvané mrazové kotliny, překračovaly noční minima i hodnotu -20 °C. Nejen, že jsme měli možnost zaznamenávat celodenní mráz (jedná se o ledové dny), a to i při slunečním svitu, ale také na některých výše položených stanicích v sobotu, neděli, pondělí a úterý zaznamenali takzvané arktické dny.

Arktický den je klimatologický výraz pro dny, ve kterých i maximální denní teplota nevystoupá nad -10 °C. Obvykle se v České republice takovéto dny vyskytnou v nižších polohách nejvýše jednou až dvakrát během roku, ale v horských oblastech jde až o 6 dnů. Jelikož se k nám často vzduch při zmíněných situacích dostává ze severovýchodní Evropy, je právě severovýchod ČR na arktické dny nejnáchylnější. Takovýmito stanicemi byly v posledních dnech například Lysá hora, Šerák, Luční nebo i Labská bouda. Na Lysé hoře v Beskydech, která leží v nadmořské výšce 1324 m n. m., teplota vzduchu v sobotu klesla na -16 °C a vystoupala nejvýše k -10 °C, které nepřekročila. Letošní rok byl na velmi chladná období chudý, avšak tamní pozorovatelé zaregistrovali do 30. prosince 5 arktických dnů, ze kterých 4 prožili v posledních dnech. Přitom na této stanici zaznamenají průměrně 6 arktických dnů ročně. Navíc zde bylo poměrně slunečné počasí, a tak turisté mohli vidět až na vzdálené Tatry. Stanice Šerák má průměrně 7 dnů s maximální denní teplotou pod -10 °C. Letos zde bylo zaznamenáno 5 takových dnů (stejně jako na Lysé hoře). Například v neděli zde byla maximální teplota -10,8 °C a minima klesla k -17,3 °C. Na ostatních zmíněných stanicích byly naměřeny podobné maximální teploty vzduchu.

Po přechodu teplé fronty, která postupuje od severozápadu, by se mělo postupně oteplovat, a tak v dalších dnech výskyt arktických dnů již nehrozí.

Lysá hora
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu prosince na Lysé hoře, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.

Lysá hora
Lysá hora v úterý v 15:50 - teplota byla -16,5 °C a leželo zde 28 cm sněhu. Zdroj: ČHMÚ