Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Ve čtvrtek vpád arktického vzduchu

Po měsíci se opakuje podobná situace jako na konci října, kdy na většině území napadl první sníh nastávající zimy. Opět k nám velmi rychle pronikne původem arktický vzduch. Zatímco první polovina týdne bude teplotně nadprůměrná, druhá bude naopak podprůměrná.

Tlaková níže ze Středomoří
Ochlazení budou ve čtvrtek provázet srážky, které k nám přinese tlaková níže postupující ze Středomoří přes Alpy. Srážky nad naším územím zesílí výrazné teplotní rozhraní. Zatímco na východě bude kolem 8 °C, na západě již budou teploty jen kolem 2 °C. Přesný postup srážek a čas jejich přechodu ve sněžení v jednotlivých nadmořských výškách je ovšem zatím nejistý a bude upřesňován v průběhu týdne. Na horách se začne tvořit souvislá sněhová pokrývka.

Čeká nás mráz
V pátek se již původem arktický vzduch rozšíří do celé střední Evropy. Denní teploty se budou pohybovat jen kolem bodu mrazu. Noční teploty budou o víkendu klesat při vyjasnění i pod -5 °C.

Teploty
Ve čtvrtek se nad naším územím bude nacházet výrazné teplotní rozhraní - zatímco na západě budou teploty jen kolem 2 °C, na východě bude kolem 8 °C. Přesná poloha teplotního rozhraní je ovšem zatím nejistá (numerické modely se na ní neshodují). Předpověď teplot