Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Mohutné vichřice rozbouřily Atlantik

Nepříznivé počasí, které panovalo na konci prosince a začátku ledna (Níže Christina vzedmula až 20 metrové vlny, 5.1.2014), se nyní do Evropy vrátilo. Nad Atlantikem se opět začaly tvořit hluboké tlakové níže, které postupují přímo do západní Evropy, především na Britské ostrovy. Atlantský oceán je tak opět velmi rozbouřený. Několikametrové vlny zasáhly západní pobřeží Evropy v úvodu tohoto týdne a zaplavovaly ulice přímořských měst a ničily pobřeží. Dnes se největší vlny (kolem 6 metrů) očekávají na pobřeží Francie, Španělska a Portugalska.

Nejhorší bude situace v sobotu
V centrální části Atlantiku se dnes ovšem začne prohlubovat další hluboká tlaková níže, která vzedme ještě větší vlny. O víkendu, kdy dorazí nad Britské ostrovy, přinese až přes 15 metrů vysoké vlny především na pobřeží Irska. Několik metrů vysoké vlny se očekávají také na pobřeží Britských ostrovů, Francie a severního Španělska. Oblasti zasáhne i vichřice, vítr v nárazech přesáhne 100 km/h. Na pobřeží se očekávají obrovské škody, před vlnami již nyní varují tamní meteorologické ústavy. Hluboké tlakové níže se v těchto oblastech očekávají i v příštím týdnu, kdy se charakter proudění příliš nezmění.


Obrovské vlny na pobřeží Francie v regionu Guilvinec (Brittany) na začátku tohoto týdne

Vlny Atlantik
Předpověď výšky vln v sobotu ráno - Atlantik rozbouří hluboká tlaková níže, v černé oblasti vlny přesahují 15 metrů. Zdroj: Magicseaweed.com