Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Atlantikem se žene hurikán, letos extrémně brzo

Letošní rok si pro nás hned v úvodu přichystal překvapení, jaké se jen tak často nevidí. Nad vodami Atlantského oceánu se z oblasti nízkého tlaku vzduchu postupně zrodil hurikán, který byl pojmenován Alex. Zatímco u pobřeží jihovýchodní Asie je běžné, že se tajfuny vyskytují v průběhu celého roku, v severním Atlantiku jde o jev velmi vzácný. Jak se tropická níže vyvíjela a jak si stojí při nahlédnutí do minulosti?

Hurikán Alex
Hurikán Alex na družicovém snímku 14. ledna 2016 14:35 UTC - hurikán v lednu je v Atlantiku výjimečný, Zdroj: Wikipedia

Na 7. ledna se datuje první zmínka o tehdy ještě oblasti nízkého tlaku vzduchu rozkládající se jihovýchodně od Spojených států. Její putování pokračovalo v následujících dnech převážně východním směrem a zde se dostala nad nadprůměrně teplé vody Atlantského oceánu. Tento fakt a hlavně instabilní prostředí způsobilo 13. ledna zesílení do stádia tropické bouře (rychlost větru v centru dosáhla 80 km/h) a dnes, 14. ledna v 15 UTC (16 SEČ), se stal prvním hurikánem letošního roku ve zmíněné oblasti s rychlostí větru okolo 140 km/h (nárazy až 165 km/h) a tlakem vzduchu o minimu 981 hPa. Jeho pozice byla tou dobou přibližně 800 km jižně od centrálních Azor.

Hurikán Alex
Trasa hurikánu Alex od Bermud až do oblasti jižně od Azor, Zdroj: Wikipedia

Hurikánová sezona v severním Atlantiku je oficiálně datována od 1. června do 30. listopadu (ale ojedinělý výskyt i v jiném období není vyloučen). Alex tedy vznikl hned čtyři a půl měsíce před začátkem období, kdy je výskyt tropických níží nejčetnější. Zároveň šlo o teprve čtvrtou tropickou bouři v historii pozorování (první od roku 1978), která vznikla v lednu. Rovněž jde dokonce o druhý hurikán v historii pozorování zrozený v lednu (prvním byl hurikán One v roce 1938) a první, který se vyskytl v lednu od roku 1955 (tehdy hurikán Alice vznikl poslední prosincový den roku 1954).

Předpokládá se, že další trasa hurikánu se bude ubírat severním až severovýchodním směrem. V dalších dvou dnech je možné také částečné zesílení, ale pak by mělo docházet ke slábnutí a přesunu k jižnímu pobřeží Grónska.

Hurikán Alex
Předpověď pohybu hurikánu Alex od pátku do soboty - počasí v Evropě přímo neovlivní, Zdroj: Wikipedia

V souvislosti s předpovědí bylo vydáno varování pro oblast Azor, kterou by měl Alex začít ovlivňovat již dnes večer. Spadnout může celkově až 130 mm, ojediněle až 180 mm srážek, což pravděpodobně povede k záplavám a sesuvům půdy. Nebezpečné budou i vysoké vlny (kolem 8 metrů) v pobřežních oblastech.