Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Klasické babí léto

O víkendu v Česku převládlo krásné slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Zítra a pozítří bude přechodně ještě o něco tepleji. V nížinách mohou teploty vystoupit až k 25 °C. Ve středu se po přechodu slabé studené fronty teploty opět vrátí ke 20 °C. Stále však bude slunečno.

Tlaková výše
Slunečné počasí je způsobeno tlakovou výší, která se postupně přesouvá nad Ukrajinu. Po její zadní straně k nám právě zítra a pozítří bude proudit velmi teplý vzduch. Od středy začne počasí nad naším územím ovlivňovat další tlaková výše, tentokrát však se středem přímo ve střední Evropě. Slunečné počasí se u nás tak usídlí na delší dobu.

Babí léto
Daná situace je jednou z nejznámějších povětrnostních singularit (situace, která se opakuje pravidelně přibližně ve stejnou dobu) ve střední Evropě. Jedná se o tzv. babí léto. Pro babí léto je charakteristické období suchého, málo větrného, slunného a přes den velmi teplého počasí, které se u nás vyskytuje nejčastěji ve dnech od 21. září do 2. října. V roce 1959 však trvalo až 7 týdnů. Během dne se teploty šplhají přes 20 °C, ale rána jsou již chladná (s přízemními mrazíky) a tvoří se i radiační mlhy.

Babí léto ve světě
V USA a v Kanadě se obdobná situace na konci podzimu nazývá indiánské léto, ve Francii léto svatého Martina (kolem 11. listopadu) nebo v Anglii léto svatého Lukáše (kolem 18. listopadu). U nás je někdy také babí léto označováno jako léto svatého Václava.

Jak dlouho u nás letos babí léto vydrží, je zatím nejisté.