Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Úvod nového týdne již beze srážek, teploty stále zimní

V tomto týdnu se do Česka vrátilo zimní počasí, které bude pokračovat i v novém týdnu. Sněžit ale v úvodu týdne již nebude. Teploty ale budou odpovídat hodnotám pro závěr ledna. Ráno bude lehce mrznout a odpoledne se maxima dostanou na hodnoty kolem 2 °C. V místech se sněhem, kde během dne bude tát a v noci opět zmrzne, se potom může tvořit náledí.

Pondělí přinese většinou oblačno až zataženo, místy se ukáže i polojasno (hlavně v závětří severních hor). Na severovýchodě se ojediněle vyskytne slabé sněžení nebo mrholení, i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 °C až 3 °C, na Moravě až na 4 °C.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v pondělí odpoledne vůči průměru 1981-2020 - na západě Evropy budou teploty podprůměrné, na východě naopak nadprůměrné. Naše území bude ležet na rozhraní a teploty zde budou spíše normální, zdroj: ventusky.com

Podobné počasí nás čeká také v úterý, ve středu a ve čtvrtek. Ojediněle se vyskytnou mlhy, i mrznoucí. Ranní minima budou kolem -1 °C a denní maxima kolem 2 °C. Rozpětí teplot tak nebude příliš vysoké. Podobné teploty se navíc vlivem teplotní inverze čekají i na horách.

Počasí
Synoptická situace ve středu v poledne - střední Evropu budou ovlivňovat tlakové výše a počasí tak v úvodu týdne bude ustálené, zdroj: metoffice.gov.uk

V pátek se zřejmě hlavně na horách objeví sněhové přeháňky. Častější srážky k nám dorazí o víkendu, kdy počasí u nás začnou ovlivňovat jednotlivé frontální systémy. Spolu s tím i zesílí vítr. Teploty budou stále kolem bodu mrazu a tak půjde o sněžení i v nížinách. Na horách se naopak více ochladí a budou se dále zlepšovat sněhové podmínky.