Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Zima v USA: Přívaly sněhu i letní teploty

Z USA v posledních týdnech přicházejí zprávy o přívalech sněhu. Ty se týkají severovýchodního pobřeží. Nejvíce komplikací sníh způsobuje v Bostonu. Jedná se o město s více než šesti sty tisíci obyvateli ležící na severovýchodě USA. Nachází se jižněji než území České republiky, přesto se zde zimní počasí aktuálně projevuje daleko intenzivněji než u nás. Oblast totiž během tří týdnů postihly hned tři periody s významnějším sněžením a tamní obyvatelé řeší problém, kam další sníh odklízet.

Na velké části severovýchodního pobřeží Spojených států připadlo v minulých týdnech větší (někde i rekordní) množství sněhu, blížící se akumulovaně za celé období na některých místech až ke 2 metrům. Sněhová kalamita z 26. na 27. ledna se dokonce zapsala do deseti nejintenzivnějších sněhových bouří v historii měření. V samotném Bostonu nasněžilo v neděli a pondělí až půl metru sněhu a celkově zde leží kolem 80 cm sněhu, který komplikuje veřejnou dopravu. Zrušena byla řada letů a mnoho lidí se tak nedostalo na začátku týdne do práce. Teploty zůstávají pod bodem mrazu většinou i přes den, proto sníh mizí jen velice pozvolna. Úřady tak neví, kam jej dále odklízet, proto se snaží kvanta sněhu hromadit na takzvané sněhové farmy a dále pak tavit na vodu. Takhle se mohou zbavit až 400 tun sněhu za hodinu. Děti si ale zimu mohly užívat plnými doušky, neboť většina škol zůstala zavřená.

Počasí
Celková sněhová pokrývka v USA v tomto týdnu, zdroj: NASA

Prognózy počasí však nejsou k obyvatelům nikterak příznivé, jelikož meteorologové očekávají o víkendu další sněžení, kdy může připadnout až 40 cm nového sněhu, navíc se teplota vzduchu bude pohybovat hluboko pod nulou.

Severovýchod USA zažívá tuhou zimu, ale zbylé americké státy hlásí jen mírnou nebo i velmi teplou zimu. Především na západním pobřeží jsou teploty výrazně nadprůměrné. V Texasu bylo na začátku února téměř 30 °C a v Coloradu se teploty pohybovaly kolem 25 °C. Přitom minulý rok na začátku února v těchto oblastech zůstávaly i celodenní mrazy. Teploty jsou zde v průměru o 8 °C vyšší, než je obvyklé. Teplotně nadprůměrný byl v USA také leden. Nejtepleji bylo na západě území, kde v některých státech patřil letošní leden mezi deset nejteplejších za posledních 30 let. Navíc byl leden srážkově podprůměrný. V Kalifornii spadlo jen 15% obvyklého množství srážek.

Leden
Hodnocení letošního ledna z pohledu teplot v jednotlivých státech USA, zdroj: NASA