Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Korsiku zasáhly extrémní bouře, vítr přesáhl 200 km/h a vyžádal si 3 oběti

Po vedrech na západ Evropy dorazily v posledních dnech silné bouřky. Již v úterý večer značné škody způsobila bouřka, která zasáhla přímo centrum Paříže. Vydatný déšť zde zatopil domy i metro. Vítr v nárazech přesáhl až 100 km/h. Včera bouřky ve Francii pokračovaly. Nejmohutnější se ovšem zformovaly až v noci na dnešek ve Středozemním moři a dnes ráno zasáhly i Korsiku. Na západním pobřeží v obci Marignana byl dokonce změřen náraz o síle 224 km/h podle tamního meteorologického ústavu (MeteoFrance). I na profesionální stanici na letišti ve městě Ajaccio náraz větru dosáhl až 131 km/h.

Bouře
Maximální nárazy větru během bouře na Korsice dnes ráno (Météo Express), zdroj: twitter.com

Tak silné bouřky si na Korsice vyžádaly 3 oběti, 12 zraněných a značné materiální škody. První oběť zemřela poté, co na jeho obydlí spadl strom v kempu v Sagone, uvedli hasiči. Druhá oběť je hlášena z prázdninového centra v Calvi a třetí z pláže Liamone (NiceMatin).

Dopoledne se bouře z Korsiky přesunuly na sever Itálie, kde působí stále značné škody, ačkoliv vítr již nedosahuje takové intenzity. Například ve městě Marina di Carrara na severu Toskánska dopolední bouřka zpustošila místní trh (viz video).

Blesky
Blesky dnes od 11:30 do 13:00 - z Korsiky se bouře přesunuly na sever Itálie, zdroj: blitzortung.org

Odpoledne se tyto bouřky přesunou do oblasti Alp a večer zamíří i k nám. Budou ovšem již slabší než ve Středomoří. I tak je mohou doprovodit nárazy větru o síle kolem 80 km/h, přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm a v menší míře i kroupy.

Bouřky
Očekávaná pozice bouřek dnes mezi 20:00 až 23:00 podle modelu ICON DE, zdroj: ventusky.com