Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ochlazení a místy ještě déšť nebo přeháňky

Zítra hrozí i bouřky, nárazy větru při nich mohou přesáhnout 100 km/h

Zítra ráno přes naše území přejde studená fronta od severozápadu z Německa. Její přechod doprovodí silný vítr a prudké přeháňky, objeví se i bouřky. Největší pravděpodobnost výskytu bouřky je v severní polovině území v ranních hodinách. Při přechodu fronty se čekají nárazy většinou mezi 70 až 100 km/h, ale v případných bouřkách mohou přesáhnout i 100 km/h. Přechod fronty se očekává v době ranní dopravní špičky a je třeba tak být velmi opatrný na silnicích a počítat s problémy v dopravě kvůli pádům stromů.

Bouřky
Očekávané srážky zítra mezi 04:00 až 07:00 podle modelu ICON DE - červenými tečkami jsou znázorněny možné bouřky. V dalších hodinách se bude fronta posouvat dále na jihovýchod, zdroj: ventusky.com

Během dne se potom očekávají přeháňky. Bouřky už se nevyskytnou. Vítr bude stále silný s nárazy mezi 70 až 100 km/h. Výrazněji začne slábnout k večeru. V noci na pátek bude už jen čerstvý s nárazy kolem 50 km/h.

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru za čtvrtek podle modelu ICON EU, zdroj: ventusky.com

Ještě příznivější podmínky pro tvorbu bouřek budou panovat v severní polovině Německa, kde nelze vyloučit ani výskyt tornáda díky výraznému střihu větru (při přechodu fronty tam přesáhne i 50 m/s).

Další podobně silný vítr střední Evropu zasáhne v noci z pátku na sobotu. Během sobotního dne už ale tak silný nebude. Další bouřky se již neočekávají.