Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

V novém týdnu pozor na velmi silné bouřky, mohou působit i rozsáhlé škody

V novém týdnu nás čeká nástup tropických teplot. Půjde ovšem o vzduch vlhký a tak nás budou provázet v některých dnech i přeháňky a bouřky. Ty díky příhodným podmínkám (vysokým hodnotám energie v atmosféře i střihu větru) mohou být velmi silné a působit závažnější škody. Teplotně i srážkově bude nadcházející týden nadprůměrný.

Pondělí začne slunečnou oblohou, ale od západu bude oblačnosti rychle přibývat na polojasno až oblačno. Hlavně na západě se ojediněle objeví přeháňky nebo i bouřka. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 25 °C až 30 °C.

Mapa
Synoptická situace v pondělí - do střední Evropy pronikne tropický vzduch, ale na západě Německa se již bude nacházet frontální systém a okraje tlakových níží nad západní Evropou nás budou ovlivňovat po většinu týdne, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý bude zpočátku polojasno, během dne ale bude oblačnosti dále přibývat. Pozdě odpoledne a spíše až večer se hlavně v západní polovině Čech objeví přeháňky a bouřky. Již naberou na intenzitě. Mohou být i silné s přívalovými srážkami, kroupami nebo nárazy větru o síle až 90 km/h. Vyloučit nelze ani vznik tzv. supercel. Tak silné bouřky již mohou působit vážnější škody. Teploty budou i přes větší množství oblačnosti vysoké. Vystoupí většinou na 27 °C až 31 °C.

Teploty
Očekávané teploty v úterý odpoledne - mnohde se dostanou přes 30 °C, zdroj: ventusky.com

Ve středu se již v ranních hodinách mohou objevit přeháňky nebo bouřky. Dopoledne jich sice bude přechodně ubývat, ale odpoledne se opět rozvine bohatá kupovitá oblačnost a s ní i přeháňky a bouřky. Jejich intenzita bude záviset na množství přeháněk ráno a na tom, jak moc se prohřeje vzduch. Pravděpodobné ale je, že budou i velmi silné. Teploty se čekají mezi 25 °C až 30 °C.

Nebezpečí velmi silných bouřek nepomine ani ve čtvrtek. Naopak modely počítají s možností jejich dalšího zesílení a i vzniku mohutného bouřkového systému, který by zasáhl velkou část střední Evropy a měl potenciál působit i rozsáhlé škody.

Střih větru a CAPE
Očekávané hodnoty tzv. CAPE*shear ve čtvrtek odpoledne - žluté hodnoty blízko 1000 m2/s2 již umožňují vznik rozsáhlých bouřkových systémů včetně supercel, zdroj: ventusky.com

Ochlazení a uklidnění situace zřejmě přinese pátek a víkend. Teploty by měly klesnout na hodnoty kolem 24 °C a nebezpečí silných bouřek pominout. Před námi jsou tak dny s nebezpečím bouřek, které mohou působit i závažné škody. Předpovědi se samozřejmě ještě budou upřesňovat a situaci bude třeba pozorně sledovat. V každém případě půjde o zatím nejsilnější bouřky od začátku roku.