Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Druhá polovina října je neobvykle bohatá na bouřky, jen včera uhodilo 2000 blesků

V září se u nás bouřky vyskytují běžně, ale během října jich už výrazně ubývá. Ve druhé polovině měsíce už jsou poměrně vzácné a jen slabé. O to překvapivější je dění v posledních dnech. V neděli se vyskytly hned dvě bouřky. Jedna z nich se vytvořila odpoledne mezi Libercem a Děčínem a jednalo se dokonce přímo o ukázkovou supercelu. Slabé znaky supercely vykazovala i druhá bouřka, která večer vznikla nedaleko Prahy. Celkově u nás v neděli podle sítě Blitzortung.org uhodilo necelých 1000 blesků.

Blesky
Blesky zachycené v neděli (barevně odlišeny dle času), zdroj: blesky.bourky.cz

Bouřky
Snímek nedělní supercely na Českolipsku - patrná byla charakteristická struktura a rotace oblaku, zachytil Karel Bartůněk, zdroj: facebook.com

Další bouřky se u nás vyskytly včera při přechodu studené fronty. Vznikly v prostoru mezi Plzní a Prahou odpoledne, odkud postupovaly dále na východ. Nejvíce blesků uhodilo na Vysočině. Do Prahy bouřky přinesla i vydatný déšť, kdy během chvíle na stanici Praha - Chodov spadlo až 22 mm srážek. Celkově se u nás vyskytlo cca 2000 blesků.

Bouřky
Blesky zachycené v úterý (barevně odlišeny dle času), zdroj: blesky.bourky.cz

Ve druhé polovině října je tak hlášen neobvykle vysoký počet blesků. Přitom za posledních 10 let ve druhé polovině října celkový počet blesků tisícovku přesáhl jen v roce 2013, kdy se bouřky vyskytly 20. října. V jiných letech se u nás v takto pozdním období vyskytly nejvýše desítky nebo nižší stovky blesků.